Eğitim düzeyi düşük ve ekonomik açıdan yetersiz kadınların Meslek Açık Öğretim Liselerine yönlendirilerek mesleki beceriler kazanmaları ve vasıflı birer birey olarak istihdam edilmeleri hem kendi gelecekleri ve hem de yetiştirecekleri nesiller açısından büyük önem taşımaktadır.

‘’Yuvayı dişi kuş yapar’’ atasözü ne kadar da anlamlı bir söz. Bu düsturdan hareketle bir kadının aile kurumu ve geçim noktasında çok önemli bir konumda olduğunun açık bir göstergesidir.

Ülkemizde; hükümet ve devlet politikaları çerçevesinde 2000’li yılların başından itibaren mesleki ve Teknik Eğitime büyük önem verilmeye başlanılmış, bu alanda ulusal bazı büyük projeler başlatılmıştır.

Bu projelerden bir tanesi de T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından geliştirilen ve Sayın başbakanımızın kıymetli eşleri Emine ERDOĞAN hanımefendinin öncülüğünde başlatılan, illerde ise valilerimizin eşlerinin desteği ve başkanlığında yürütülen ‘’Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi’’ hayata geçirilmiştir.

Bu proje ile amaçlanan; kadınların kendilerini daha iyi ifada edebilmelerini sağlamak, kalkınma süreçlerine daha fazla katkı ve katılımlarını sağlamak, sektörlerin ihtiyacı olan kalifiye eleman yetiştirmek toplumsal yaşama daha fazla dahil olmalarının önünü açmak, mesleki ekonomik ve sosyal yönden daha da güçlenmelerini sağlamak ve diğer kadınlara rol model olmalarını gerçekleştirmektir.

Bu projedeki amaç kadınların sadece iş sahibi olarak ekonomik bağımsızlığını kazanmış olmaları değil, aynı zamanda bilinçle hareket eden, tüketen değil üreten, kadın aynı zamanda ana olarak gelecek adına sağlıklı nesiller yetiştiren kısaca ayakları üzerinde dimdik duran bireyler olmalarını sağlamaktır.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesi ile ‘’Bu yol, Türk kadınını çalışmamıza ortak yapmak, ilmi, ahlaki, sosyal, ekonomik yaşamda erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve destekleticisi yapmak yoludur.

Ülkemizde hali hazırda kadınların işgücüne katılım oranı %30, istihdama katılım oranı %27, okuma yazma oranı ise %92 olmasına rağmen kadınların işsizlik oranı %10,8 düzeyindedir.

İlçemizde Mesleki ve Teknik alanda birçok Ortaöğretim Kurumu ve bu kurumların bünyesinde yirmiye yakın meslek alanları bu alanların sayısız meslek dalları olmasına rağmen, gerek örgün Mesleki Eğitime, gerek ise Mesleki Açık öğretim Liseleri kanalıyla yaygın eğitime katılım henüz istenilen düzeyde değildir. Geçmiş yıllarda ilköğretimlerden, ortaokullardan ve düz lise programlarından mezun olan kızlarımız, kadınlarımız diplomalarını evin bir köşesine bırakmış olup gündelik yaşamda sadece ev işleri ile meşgul olmuşlardır. Artık bu diplomaların duvardaki çerçevelerden çıkarılıp daha bilinçli bir yaşam ve üretime katkı sunan bir birey olmak adına ‘’ Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi’’ ne katılmanın tam zamanıdır.

Yukarıdaki ifadeler ışığında; kadınların meslek sahibi olması, onları ve ailelerini daha güvenli bir geleceğe taşırken, toplumun daha huzurlu ve mutlu, yarınların ise daha aydınlık olması demektir.

Muhammet E. ASLAN

Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdürü