Kamuoyuna, 31 Mart 2024 Yerel seçimlerine bir hafta kala depremde yıkılan Belediye Binası ve İsias Otel arasındaki bölgeye “Meydan Projesi” adı altında yeşil alan içerisinde anıt ve tören alanı, sergi salonu, voleybol sahası gibi sosyal donatıların olduğu bir proje yapılacağı duyurulmuştu.

Bu proje dikkatli incelendiği zaman “Meydan Projesi”nden ziyade 6 Şubat depreminde İsias Otelde kalan Kıbrıslı voleybolcu çocuklara yönelik bir anıt proje olduğu net bir şekilde ortaya çıktı.

Tepkileri sonrasında proje genişletildi ve vatandaşların tepkisini ortadan kaldırmak için projedeki donatılar da çıkarıldı.

Daha sonra ki süreçte “Çarşı Projesi” adını verdikleri bir proje ile Sağlık Ocağından kalenin arakasından Sıratut Mahallesi ve Cumhuriyet İlköğretim Okulunu içine alan bir proje yapılacağı uzun süre kamuoyunda konuşulmaya başladı.

Bölgeyi bile görmeden siparişle hazırlatılan Proje taslağı elden ele dolaştı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı. Projeyi destekleyenler ve desteklemeyenler olarak mülk sahipleri ikiye bölündü.

Süreç devam ederken Adıyaman’ı ziyaret eden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yardımcısının bilgilendirme toplantısında gündeme bile gelmeyen yapılsın-yapılmasın konusunda Bakan Kurum yanlış bilgilendirilmiş olmalı ki toplantısının başında “1 Bölge için % 86 yapılsın görüşü olduğunu hemen ihaleye çıkıyoruz, diğer bölgeler için daha sonra karar verilecek.” sözleri salonda bulunan mülk sahiplerinin tepkileri sonrasında talep alınmadığı ortaya çıkıyordu.

Çünkü toplantıda kimseye “Yapılsın- yapılmasın” diye sorulmamıştı. Bunun üzerine Bakan Kurum, “Vatandaşların %70’i yapılsın derse yapacağız.” diyerek yanında bulunanlara en kısa zamanda talep toplanması talimatını verdi.

Bakan Kurum, müzenin karşısındaki rezerv alanda yapılan inşaatın önünde yaptığı basın açıklamasında “Burada vatandaşımızın %70’inin onay vermesi halinde bu meydan projesini de Adıyaman’ımıza kazandıracağız’’ sözlerine rağmen vatandaşın taleplerini almadan millete rağmen bu projenin yapılacağı belli oldu.

Bakan Kurum’un toplantıda “Diğer bölgeler için daha sonra karar verilecek” ifadesiyle o an “Diğer bölgeler yapılmayacak” hissini yakın arkadaşlarımla paylaştım.

Talepler toplanırken projede 1. Bölgenin dört bölgesine devasal led ışıklı Emlak Konut reklamları dikildi, bölgede zemin etüdü yapılmaya başlandı.

Bazı yetkililer, “1. Bölgede proje yapılacak” söylemlerini duymaya başladık. Her şeye rağmen 1. bölgede ilan edilen yeşil alan içine Kıbrıslı çocuklara tören alanı yapılacağı, talebin boş olduğu artık bir su götürmez bir gerçekti.

Maalesef depremde sahip çıkmadığımız, vefat edenlerimize deprem sonrasında da sahip çıkamıyorduk.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 20.09.2024 tarafında Adıyaman Valiliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Adıyaman, Besni, Tut ve Gölbaşı belediye başkanlıklarına gönderilen yazıda; şu ifadelere yer verilmişti:

“Adıyaman ilinde deprem nedeniyle yıkılan veya hasar gören yapıların yoğunlaştığı alanlarda Bakanlığımızca “yerinde dönüşüm” prensibiyle, afetzede vatandaşlarımızın depremden önceki yerleşim yerlerinde ikamet etmelerinin sağlanması amacıyla, uygulama bütünlüğü gözetilerek 6306 sayılı Kanun kapsamında belirlenen proje alanları daha evvel tarafınıza bildirilmişti. Söz konusu proje alanlarında bulunan taşınmaz malikleri tarafından yapılan yazılı ve sözlü başvurular (Orta Hasarlı yapıların güçlendirilmesi, maliklerin kendi binalarını inşa etmesi vb. hususlar) göz önünde bulundurularak, uygulama önceliğine göre, proje alanlarında sınır değişikliğine gidilmiş olup, Bakanlığımızca 6306 sayılı Kanun kapsamında uygulama yapılan nihai proje alan sınırları işbu yazımız ekinde tarafınıza iletilmekle birlikte, kent merkezlerinde, bundan sonraki süreçte, söz konusu proje alanları dışında yeni bir proje alanı belirlenmeyecektir.

Bu çerçevede, Belediyenize yapılan veya yapılacak olan “imar durum belgesi” (imar çapı), “yeni yapı ruhsatı” ve güçlendirme amaçlı “tadilat ruhsatı” başvurularına ilişkin sürecin, işbu yazımız ekinde iletilen proje alanlarının dışında yürütülmesi; işbu yazımız tarihi itibarıyla Bakanlığımızca uygulama yürütülen proje alanlarında ise yeni yapı ruhsatı düzenlenmemesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.”

Bakanlığın yazısında “Mevcut belirlediğimiz alanların dışında İsias Otel içinde olan 1. bölgeyi yeşil alan yapacağız diğer yerler yapılmayacak” deniliyor.

1.Bölgede talep toplandı, diğer bölgelerde vatandaşın görüşü sorulmadı ve birden bire “yapılmayacak” denilerek ağızlara çalınan Çarşı Projesi balı iptal oldu.

Çarşı Projesinin iptal olmasının gerekçesi maliyetin yüksek olması ve ülkedeki ekonomik sıkıntılar olduğu ortada. Hepimiz biliyoruz ki “Vatandaşın görüşü” denilmesinin karşılığı yoktur.

Peki diğer bölgeler iptal ediliyorsa, 1. Bölgede yeşil alan adı altında yapılması düşünülen tören ve anıt alanındaki ısrar neden?

Tek başına yapılacaksa, 1.Bölgenin hiçbir katkısı olmayacağı aşikar, bu durumda projenin komple iptal edilmesi daha doğru değil mi?

1.Bölgede yer alan birçok binanın hasar kaydı bulunmamakta. 1.Bölgede ve Rezerv Yapı alanındaki hasarsız ve az hasarlı binaların yıkılmasının milli ekonomiye maliyeti ne kadar olacak? Bunun şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanması gerekiyor. Bu maliyet ortaya çıktığında planın buna göre düzeltilmesi gerektiğini yöneticilerimiz de görecektir.

Eski Hükümet Konağının yerinde devasal tören alanı varken, karşıda küçük bir tören alanına gerek var mı?

Yıkılan Belediyenin yerine yeşil alan yapılabilir, vatandaşın sağlam mülklerini neden yıkıyoruz?

Sırf 1.Bölgede Kıbrıslı çocuklara yönelik anıt alanı yapılırsa vatandaş bunu hesabını mutlaka soracaktır.

Whats App Image 2024 09 25 At 09.39.53 1024X913