Besni Eğitim Vakfı (BEV), Besni Belediyesi ve Besni Kaymakamlığı’nın paydaşlığı altında, Besni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Besni’de bulunan çok sayıda sivil toplum kuruluşları, şirketler ve değerli şahsiyetlerin güzide destekleriyle ilçemizin gururu bir etkinlik olan Besni Eğitim Bayramının 15’ncisi 27-28 Eylül 2013 tarihlerinde coşkuyla kutlandı.

Bir İngiliz düşünürün ifade ettiği gibi “Her yer okuldur, herkes öğretmendir, herkes öğrencidir”. Bu düşünce adeta BEV’in temel vizyonunu ifade etmektedir. BEV bu temel yaklaşımdan hareketle, hayatın her alanına ilişkin pek çok değişik konularda onlarca bilim adamı, bürokrat, eğitimci, siyasetçi, yazar, gazeteci vb. kişileri Besni’mize getirerek, yaşamımızın her alanına ilişkin hem halkın bilinçlenmesine katkıda bulunmakta, hem de gelen bu “bilinir” kişilerce ilçemizin tanıtımına büyük katlı sağlamaktadır. Bu aktivitelerin sonuçları ise yerel ve ulusal pek çok gazetede, sosyal medya ve hatta TV’lerde yayımlanmaktadır.  Örneği az bulunan bir dayanışma içinde yapılan bu aktivite Besni’miz için gerçekten bir ayrıcalıktır.

Bayramın ilk günkü açılış ve diğer aktivitelerinin ardından ertesi gün yapılan “Adıyaman’daki Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu konferans son derece yararlı idi. Eski bir öğretmen ve de eğitim gönüllüsü olarak ben,  İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Eğitim Yöneticilerinin katıldığı panelde gerçek anlamda Adıyaman’ın temel eğitim sorunlarının masaya yatırıldığını görmekten son derece mutlu oldum. Söz konusu panelde genel olarak aşağıdaki sorunlar dile getirildi.

 

-          Okullardaki fiziksel yetersizlikler (derslik sayısı, bina yetersizliği vs)

-          Derslik başına öğrenci sayısının yüksekliği,

-          Birleştirilmiş sınıfların çokluğu,

-          İkili öğretimin yoğunluğu,

-          Öğrencilerin büyük çoğunluğunun yoksul olmasının getirdiği sorunlar  (özellikle köylerde, öğrencilerin yılın 3.5 ayı mevsimlik işçi olarak çalışmaları)

-          Öğretmenlerin maddi sorunları,

-          İl genelinde 400’e yakın ücretli öğretmen olması (Yüzbinlerce Eğitim Fakültesi Mezunları atama beklerken)

-          Mesleki teknik eğitimin yetersizliği vb.

Belirtilen bu tespitler son derece yerinde idi. Panelistlerin sorunları bütün açıklıklarıyla dile getirmeleri beni çok umutlandırdı. Sorunlara son derece gerçekçi ve bilimsel bir yaklaşım sergilediler. Panele katılan Milli Eğitimin tüm neferlerini kutluyorum. 

Yıllarca toplam kalite ve İSO 9000 çalışmalarında bulunmuş biri olarak şunu tavsiye edebilirim. Yapılan bu çalışmaların katkı sağlaması için, Milli Eğitim Müdürlükleri öncülüğünde,  “düzeltici ve önleyici faaliyetler” kapsamında ele alınıp, Valilik ve gerekirse Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulması gerekir. Aksi halde, konuşulmaktan öteye gidilemez. Sürekli Gelişim için, fark ettiğimiz sorunları olabildiğince çözmek ve sonuçlarını izlemek çok önemlidir.

Yukarıdaki sorunların bir kısmının devletin yıllardan beri gelen Milli Eğitim politikalarının yanlışlığının bir sonucu olduğu da açıktır. Bu sorunlar ülke genelini ilgilendiren genel sorunların bir parçasıdır. Yani yerel yaklaşımlarla çözülemeyecek nitelikte,  genel sorunlardır.  Ancak bazı sorunlar ise yine dayanışma ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte veli ve hayırsever iş adamlarımızın desteğiyle çözümlenebilecek niteliktedir.

İşte bu noktada, BEV ‘in yaptıklarının önemi ortaya çıkmakta, yapılanları kavrayamayan ya da kavramak istemeyen,  negatif eleştiride var olan ancak sıra yardıma/elini taşın altına koymaya gelince ortadan kaybolan herkese ama herkese sorumluluk düşmektedir. Lütfen bunu bir kez daha düşünelim… Maddi – manevi sizlerin küçücük fedakarlıklarına ihtiyacı olan binlerce öğrencimiz var. Köstek değil, destek olalım.

Yine Cumartesi günü yapılan Haluk Levent konserine ilgi büyüktü. Gençliğin akın akın stadyuma gittiğini gördük. Bu durum, gençliğin sanata, müziğe ve güzel şeylere ne büyük ilgi duyduğunu ve ne kadar aç olduğunu göstermesi bakımından çok önemli idi.

Aynı şekilde yine BEV etkinliği kapsamında, Okul İdaresi ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD)  sponsorluğunda yapılan Besni Lisesi Mezunları Pilav günü de son derece güzel oldu. Herkesin eline sağlık. Bunun ilk kez yapılıyor olması geç kalınmışlığı,  yapılması ise bir işe başlamanın önemini ifade ediyordu. Aslında, pilav gününden ziyade bir bayram havası oluştu. Çünkü katılım çok iyiydi. Besni Lisesi Mezunu olarak çok memnun olduğumu belirtmek isterim.

Yazımı konumuza çok uygun, bilinen bir “deniz yıldızı”  hikayesiyle bitirmek istiyorum.

Yazı yazmak için okyanus sahillerine giden bir yazar, sabaha karşı kumsalda dans eder gibi hareketler yapan birini görür. Biraz yaklaşınca, bu kişinin sahile vuran denizyıldızlarını, okyanusa atan genç bir adam olduğunu fark eder. Genç adama yaklaşır:


- Neden denizyıldızlarını okyanusa atıyorsun?

  Genç adam yanıtlar;

- Birazdan güneş yükselip, sular çekilecek.

Onları suya atmazsam ölecekler. Yazar sorar;

- Kilometrelerce sahil, binlerce denizyıldızı var.
Ne fark eder ki?

Genç adam eğilir, yerden bir denizyıldızı daha alır, okyanusa fırlatır.

- Onun için fark etti ama...

Adamı eleştirmeyin, bir denizyıldızı da siz atın.

 

Şaban ÇAĞIRAN

BEV Yönetim Kurulu Üyesi

[email protected]