Dostum ve akrabam Kenan GÖKSU’nun, GÜNCEL' deki 27 Mayıs 2013 tarihli yazısını hayretle okudum. Tarihi konuları yazarken çok dikkatli olmak gerekir. Zira makalede sözü edilen türden bir yazışmanın o günün diplomasisine bile uymadığı açıktır. Soruya cevap verdiği iddia edilen Fransız'la görüşülmüş olduğunu da hiç sanmıyorum. Veya adam soru karşısında şaşırmış ve alay etmek için kıs kıs gülerek, doğru demiştir.

 İşin aslı şudur: Fransa ile Almanya arasındaki bir savaş sırasında I. Fransuva Almanlara esir düşmüştür. Bunun üzerine Fransa kral mabeyincilerinden birisi İstanbul'a gelerek Kanuni'den krallarının serbest bırakılması için yardım dileğinde bulunmuştur. Sultan Süleyman’da Alman İmparatoru ŞARLKEN'e mektup yazarak Fransuva'nın serbest bırakılmasını rica etmiştir. Şarlken bu ricayı geri çevirmemiş ve kralın ülkesine dönmesine izin vermiştir.

Bu olay Osmanlı İmparatorluğu ile o günün Fransa'sı arasında iyi gelişmelere ve dostluğa yol açmış, ancak daha sonra Osmanlıya büyük sorunlar çıkaran kapitülasyonlar döneminin de başlangıcını oluşturmuştur.

Ali Parıl SÜMER