Pedofoli, Son zamanlarda oldukça sık duyduğumuz yetişkin bir bireyin çocuklara yönelik cinsel arzu halk dilinde sübyancılık ve sapıklık demektir. Sorunlu bir çocukluk yaşayan ve özgüveni düşük kişilerde daha sık görülür psikoseksüel bir hastalıktır. Özellikle yetişkin erkeklerde daha çok görülse de çok küçük yaştaki erkek çocuklarda ve erkeklere göre daha az oranda bayanlarda da görülmektedir. Psikoseksüel bir hastalık olan pedofoli en az 6 aylık sürmekle birlikte daha fazlada sürebilmektedir. Son zamanlarda daha fazla bu hastalığı duymamızın sebebi ailelerin daha bilinçli olmalarıdır. Uzun zamandır var olan fakat günümüzde pedofoli hastalığının adını duymamız son yıllarda ortaya çıkan bir hastalık olduğunu düşünmemize neden olmaktadır. Çok değil günümüzden 10 yıl öncesinde bile bu tür konular kişilerde utanç yarattığı için üstü kapatılmaktaydı. Fakat günümüzde bu hastalığa sahip olan kişiler tarafından taciz, tecavüz veya herhangi bir şekilde tehditkâr bir davranışla karşılaştıklarında şikayet yollarına başvurulmaktadır. Çok nadir görülse de pedofoli hastaları ellerinde olmadan böyle bir durumla karşı karşıya olduklarını kabul edip tedavi yollarını aramaktadırlar.
Pedofoli hastası bireylerin kişilik özellikleri ve eylemleri nelerdir?
Pedofoli hastaları genellikle içe kapanık aile içi ilişkilerinde soğuk yapıya sahip kişilerdir. Ayrıca pedofoli hastaları sosyal hayatları neredeyse olmayan eşi ve çocukları ile sağlıklı bir ilişkisi olmayan kişiler de görülmektedir. Pedofoli sorunlu bir ergenlik yaşayan kişilerde ve içe dönük yaşayıp iş yerlerinde bile fazla kimseyle konuşmayan yetişkinlerden daha çok çocuklarla muhabbet etmeye çalışan kişilerde görülmektedir. Pedofoli hastalarının %90
Bu hastalar çocuklara karşı çeşitli cinsel eğilimlerde bulunmaktadır. Örneğin çocuklara cinsel organlarını gösterme, çocukların cinsel organlarına bakma, onları soyma gibi eylemlerde bulunurlar. Çocukları kendi yaptıkları mastürbasyona tanık etme veya çocuklara porno izletme gibi eğilimlerde bulunurlar. Çocukların cinsel organlarına dokunma, kendi organlarını sürtme, oral sekse zorlama, çocukları okşama gibi eğilimlerde bulunurlar. Ayriyeten Pedofoli hastaları en yakınındaki çocuklara daha ilgi duyabilirler. Gün içerisinde çok sık gördükleri çocuklara karşı cinsel istismarda bulunabilirler. Pedofoli hastaları cinsel istismarda bulundukları çocuklara zor kullanırlar ve önce bu masum dokunuşlar şefkatle yaklaşımlar gibi görünse de sonrasında cinsel arzu ile şehvetli dokunuşlara dönüşür ardından zor kullanarak çocuklara tecavüz ederler. Bunu birçok pedofoli hastası fantezi olarak kabul eder. Pedofoli hastalarının bu eylemlerinin %80 oranında çocukların ölümüyle sonuçlanmaktadır. Son yıllarda çok küçük yaştaki çocukların internet kullanımı da pedofoli hastalarının emellerine internet yolu ile ulaşmalarına bu sayede çocuklara karşı çirkin eylemlerini gerçekleştirmektedirler.
Pedofoli hastaları tarafından cinsel istismara maruz kalan çocukların ruhsal sorunları ve ailelerin yaklaşımı
Pedofoli hastaları çocukları kolay kandırdıkları için veya onlara kolay güven verdikleri için emellerine kolay ulaşırlar. Fakat bu tür cinsel istismara maruz kalan çocuklar için hayatları boyunca unutamayacakları bir travma olacaktır. Bu çocuklar depresyon, uyku bozukluğu, kabus görme veya çeşitli cinsel bozukluklar yaşaya bilirler. Çocuk istismarı en ağır cinsel istismar olarak geçmektedir. Cinsel istismara uğramış erkek çocuklarda ileride pedofoli hastalığı bile görülebilir. Mutlaka pedagogdan yardım almaları gerekir. Ailelerin mutlaka çocuklarına karşı daha sevecen ve yardımcı olacak şekilde yaklaşmaları gerekir. Eğer bu durum kendilerinde de psikolojik bir travma yaratmış ise mutlaka psikologdan yardım görmeliler ve çocuklarına karşı nasıl yaklaşmaları gerektiğini öğrenmelidirler. Birçok kişi bunun utanç verici bir durum olduğunu düşünüp üstünü kapatmaktadırlar. Fakat pedofoli hastaları durmak bilmez ve uzun süren bir hastalıktır. Bir çocukla yetinmezler devamı mutlaka gelir. Bunun önüne geçmek için mutlaka şikayette bulunun, sesinizi duyurmanız gerekmektedir.
Alınabilecek önlemler:
- Çocuklarınızın kimlerle vakit geçirdiğini takip edin. Çevrenize yeni taşınan bir komşu varsa ve çocuğunuzla çok ilgiliyse, o komşu hakkında biraz bilgi toplayın.
-Çocuğunuzun internete ulaşımını kontrol edin. Ev dışında internete ulaşımı var mı kontrol edin ve bilgi edinin.
- Çocuğunuzun arkadaşlarıyla iletişim içinde olun ve son zamanlarda garip davranışları var mı arkadaşlarından öğrenin.
- Çocuğunuzun yakınındaki kişilere karşı dikkatli olun.
- Çocuğunuzla iletişim içinde olun. Çocuğunuzla iletişiminiz bozuksa profesyonel destekle iletişiminizi geliştirin.
- Çocuklarınızın davranışlarını gözlemleyin. Bir şeyden şüphe ederseniz doğru şekilde konuşmaya çalışın.
Saygı ve Sevgilerimle…