Sorunlar Resim Çektirip, Sosyal Medyada Paylaşmakla Çözülmez
Güzel Besni'min Bilim ve irfan sevdalısı, çağdaş insanları, tekrar merhaba.
Geçen hafta “Besni'de Siyasetin Geldiği Son Nokta Sizce Neresi?” diyerek yazmaya başladığım ilk yazımdan sonra, Besni Güncel Gazetemizde her hafta bir konuyu ele alacağımı belirtmiştim.
Bu haftaki konumuzun da Trafik ve yol sorunları olduğunu yazmış, sizlerden de Besni yolları ve trafik sorunları hakkında fikirlerinizi bana ulaştırmanızı istemiştim.
Öncelikle bu çağrıma kulak verip, beni telefonla arayıp, bizzat yanıma gelerek ve sosyal medya aracılığı ile bana ulaşıp, fikirlerini paylaşan herkese teşekkür ediyor, bundan sonraki yazılarıma da katkı sunmalarını bekliyorum.
Değerli okurlarım. Yol sadece ulaşım değildir. Yol bazen kültür, bazen ticaret, bezen de gelişmişliğin göstergesidir. Gelişmiş toplumlar yollara çok önem verir. Çünkü yolları insanlar kullanır. Yol deyince sadece aklımıza araçların gittiği yollar gelmesin.
İnsan olarak hayatımızda ulaşım, taşımacılık ve toplu taşımacılıkta kullandığımız kara, hava, deniz ve raylı yollar mevcuttur. Bir de yaşam alanlarımızda günlük kullandığımız engelli yolları, yaya yolları, bisiklet yolları, yürüyüş yolları ve kaldırımlar vardır. Bunların hepsi zaruri ihtiyaç olduğu gibi, bir ülkenin Gelişmişlik ve medeniyet kriterlerini de gösteren önemli hizmetleridir.
Bu düşünceden hareketle ilçemizin yollarını düşününce gelişmişlik açısından geldiğimiz nokta bana göre koca bir hiç. İsterseniz şöyle bir göz atalım Besni yollarına. Besni dört Anayoldan besleniyor.
- Gaziantep Yolu
- Adıyaman Yolu
- Gölbaşı Yolu
- Sofraz Yolu
Bu dört yolu hepinizden rica ediyorum bir hayal edin. Yollarımızın hali içler acısı dediğinizi duyar gibiyim.
Emsalimizdeki ilçelere bir bakın. Çevrelerindeki vilayetlerle bağlandıkları yolu olmayan var mı?
Değerli Besnililer;
Bizim beslendiğimiz 4 yolumuz var ve bu yollarımızda henüz inşaat aşamasında ve ne zaman bitirileceği konusunda bilgi sahibi olan yok.
İlgililerden Besnililer olarak açıklama bekliyoruz.
Bunlar dış hatlardı.
Şimdi gelelim şehir içindeki yol ve trafik sorunlarımıza;
1)- Betaş Kontrol Noktası
Bu sorun, 15 Temmuz Mahallesi sakinlerinin Aranma ve Sorgulanma Noktası sorunu olarak da isimlendirilebilir. Çünkü Besni'de yaşayıp da her gün aranan tek mahalle sakinleri bizleriz. Doğal olarak bizler de bu durumdan çok rahatsızız. Sadece bizler değil, arama noktasında görev yapan görevli arkadaşlar da en az bizim kadar rahatsızlar.
Çünkü en az bir kere sabah işe giderken bir kez de akşam yemek sonrası çarşıya inerken aranmak durumunda kalıyoruz. Mahallede yaklaşık 3000 ile 4000 arası insan ikamet ediyor. Gelen gidenleri ile birlikte varın gerisini siz hesap edin.
Çözüm:
Biz Mahalle sakinlerini zorunlu olarak kontrol noktasından geçmeden şehirle ulaşımı sağlayacak (Örneğin, KYK kız Yurdunun karayoluna bağlantı kavşağı olabilir.) bir kavşak açılması, bu sorunu çözer. Açılacak bu kavşak hem kontrol noktasındaki görevli arkadaşların yükünü hafifletecek, hem de 15 Temmuz Mahalle sakinlerinin her gün aranmasını ve sorgulanmasını önleyecektir.
2)- Yenikent Bölgesi Eski Kredi Yurtlar Kurumu Kavşağı;
Kavşakta orta refüj yok. Herkes en kolayına nasıl geliyorsa öyle dönüyor. Kural tanıyan yok. Günlük maddi hasarlı ve yaralanmalı kazalar oluyor. Vatandaş yetkililere sesleniyor. “Ne bekleniyor, bir adamın ölmesini mi bekliyorsunuz?” diyor.
Çözüm:
Geçici de olsa ortaya 10 adet pirken ile bir yuvarlak kavşak yapılsa en azından kazalar önlenebilir.
3)- Yenikent Antep Yolu
Güvenlik şeridi yok, Allah göstermesin her hangi bir aracın gece veya gündüz fark etmez, lastiği patlasa arkadan gelen ikinci bir araç biraz dalgın olsa bir facia yaşanabilir.
Çözüm:
Hiçbir maliyet insan hayatından pahalı olamaz. Bir an önce kaldırımlar biraz geriye alınmalı ya da kaldırımlar yeniden düzenlenmeli ve risk ortadan kaldırılmalı.
4)- Aşağışehir Kurşunlu Camii Virajı
Gün geçmiyor ki kaza haberi gelmesin. Köprü yapılacak diye tahliye yolu açıldı. Sonra asli yol haline geldi. Yaklaşık bir yıldır kaza sayısı yüze yaklaşmıştır. Ciddi ve ölümlü kazalara şahit olduk. Hemen hemen her gün maddi hasarlı kaza olduğunu söylesek abartı olmaz diye düşünüyorum.
Çözüm
Adıyaman tarafından Gaziantep yönüne giderken köprüyü geçince yol genişletilerek gidiş geliş yönünde verilmesi mümkün. Çok zor ve maliyetli olacağını sanmıyorum.
5)- Sofraz Yol Ayrımı
Hastanemizin Sofraz tarafına yapılması ile çevreyolundan hastaneye ve yazı diye tabir ettiğimiz bütün köylerin yolu olarak bilinen Sofraz yol kavşağı her geçen gün daha da tehlikeli oluyor.
Çözüm :
Zaman kaybetmeden biran önce kavşak yapılmalı.
6)- Eski Hastane Karşısı.
Mahalle sakinleri, esnaf ve tüm Besni soruyor. Bu çile ne zaman bitecek.
Çözüm.
Hiç zaman kaybetmeden biran önce asfaltlama çalışması bitirilerek hizmete açılması.
7)- Şehir içi Atatürk Caddesi
Çok söze hacet yok, kıssadan hisse, Şehirlerarası bir tane günlük Mersin’e gidip gelen otobüsün dışında bir otobüs görmeyen Besni halkı, yaklaşık bir yıldır şehir içine giremeyen Besni otobüsüne de hasret kaldı. Çünkü otobüsün gidebileceği yol yok….
Kaldırımların, esnaf tarafından ürün teşhir alanı haline getirilmesinin önüne geçilmesi gerekirken, genişletilerek Atatürk caddesinde trafiğin daha da sorun haline getirilmesine anlam veremiyorum…
Daha bu günden kilitlenen Atatürk Caddesi üzerindeki şehir trafiğinin bu uygulama ile 50 yıl sonrasını geçtim, 5 yıl sonrasını bile düşünmek istemiyorum.
Benzer sorunları çoğaltmak mümkün. Mesela yeni oluşan mahallelerimiz var. İmara açılan konut alanlarımız var. Bu mahallelerimizin çok ciddi park ve yol sorunları var. Çıkmaz sokaklar oluşuyor. Önümüz kış, yağışlarla birlikte üniversite bölgemizdeki konutların yol ve çamur sorunları oluşacak. Ben söyleyince önlemleri alınmıyor biliyorum. Ama söylemesem de ben rahat edemiyorum…
Ey Yetkililer.
Hiç mi değilse küçük müdahalelerle büyük faciaları önleyecek önlemleri alın.
Daha itfaiye meselesi de henüz bitmedi. Unuttum sanmayın. Sorun Çok…
Bu sorunların bir kısmına da önümüzdeki hafta “Yerel Yönetimler, İlçemiz ve Sorunlarımız” başlıklı yazımda ele alacağım. Sorunlarımıza çözüm bekliyoruz……
Not: Sorunlar Resim Çektirilip, Bilboardlarda afişe ederek, kurban kestirip, sosyal medya üzerinden sahiplenmeyle çözülmez……………………………………