Osmanlı İmparatorluğu babadan oğula geçen saltanat ve hilafet anlayışına dayanan padişahlıkla, Padişahın tek adamın aldığı kararla yönetiliyordu.

1915 yılından başlayarak İngiltere, Fransa, İtalya. İngiltere ve Fransa’nın teşviki askeri ekonomik desteği ile Yunanistan Osmanlı İmparatorluğu Devleti’ni işgal ettiler.

Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı başlatmak üzere 15 Mayıs’ta İstanbul’dan Karadeniz üzerinde yola çıktı. 19 Mayıs 1918 tarihinde Samsun’a geldi.

Samsun’dan Amasya’ya gitti. Amasya’da Kuruluş Savaşı başlatma Amasya Genelgesini yayınladı.

Amasya’dan Erzurum’a gitti. 23 Temmuz’da Erzurum Kongresine katıldı. Kongreye Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu illeri temsilcileri katıldılar. Kongreye katılan temsilciler Mustafa Kemal’in isteği ve önerisi ile İşgalci devletlere yönelik Kurtuluş Savaşı başlatılmasına karar verdiler.

Mustafa Kemal Erzurum Kongresi sonrası. Erzurum Kongresi temsilcileri ile birlikte Erzurum’dan Sivas’a gitti.

3 Eylül tarihinde Trakya, İstanbul, İç Anadolu, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi illeri temsilcileri ile Sivas Kongresi yapıldı. Mustafa Kemal’in başkanlığında Kongrede Kurtuluş Savaşı Başlatılmasına karar verildi.

Mustafa Kemal Kongre sonrası Sivas’tan Ankara’ya gitmek üzere yola çıktı. 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya geldi. Ankara’da halk tarafından büyük coşku ile karşılandı.

10 Mart 1920 tarihinde illere haber gönderdi temsilcileri milletvekillerini seçip Ankara’ya göndermelerini istedi. Türk Kürt, Sünni Alevi, Laz Çerkez halkından oluşan iller temsilcileri milletvekillerini seçip Ankara’ya gönderdiler.

Mustafa Kemal’in kararı ile 23 Nisan 1920 tarihinde Büyük Millet Meclisi kuruldu. Milletvekilleri Mustafa Kemal’i Meclis Başkanı seçtiler. Daha sonra Asker kökenli olan Meclis Başkanı Mustafa Kemal’i Başkomutan olarak görevlendirdiler. 

Mustafa Kemal’in Başkomutanlığında Türk Kürt, Sünni Alevi, Laz Çerkez toplumun tüm kesimlerinden oluşan askerlerle Kurtuluş Savaşı başlatıldı.

Mustafa Kemal’in Başkomutanlığında Kurtuluş Savaşı’nda İşgalci devletler tarihte ilk yenilgiyi yaşadılar. Geldikleri gibi gittiler.

Savaş Sonrası Mustafa Kemal illeri ziyaret etti. İllerde Halka toplantılar yaptı. Toplantılarda halka, halk egemenliğine dayanan gücünü halktan alan bir parti kurmak istediğini anlattı. Halkın görüş ve düşüncesin aldı. Ankara’ya döndü. 9 Eylül 1923 tarihinde İç İşleri Bakanlığına Halk Fırkasının kuruluş dilekçesini verdi. Bakanlık Dilekçeyi onayladı.

Halkla birlikte halk egemenliğine dayanan Halk Fırkasını (CHP’Yİ) kurdu.

Türk Kürt, Sünni Alevi, Laz Çerkez Milletvekilleri Halk Fırkasına (CHP) üye oldular.

29 EKİM 1923 TARİHİNDE

Mustafa Kemal Atatürk’ün yönetiminde Halk Fırkası (CHP) üyesi Türk Kürt, Sünni Alevi, Laz Çerkez milletvekillerinden oluşan Büyük Millet Meclisi’nde 29 Ekim 1923 tarihinde kabul edilen kanunla Halk Fırkası tarafından:  

- Halk egemenliğine dayanan, 

- İnsanı merkez alan, insana değer ve önem veren,

- Devletin ve halkın Sorunlarını çözmeyi kalkındırmayı, zenginleştirmeyi ve yüceltmeyi barış ve huzur toplumu yapmayı hedefleyen,

- 20. yüzyılın en büyük yenilik, değişim ve döşüm projesi olan, Halk egemenliğine dayanan laik demokratik sosyal hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına karar verildi.

- Türkiye Cumhuriyeti kuruldu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün yönetiminde 29 Ekim 1923 tarihinde Halk Egemenliğine dayanan Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda:

-  Avrupa ülkeleri İngiltere, Fransa, İtalya İspanya, Portekiz, Almanya krallıkla.

- Rusya, Çin proletarya diktatörlüğü ile.

- Amerika; İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz’den Amerika’ya göç edenler tarafından yönetiliyordu.

- Afrika ülkeleri İngiltere ve Fransa’nın işgali ve sömürüsü altında yönetiliyorlardı. 

- Güney Amerika ülkeleri İngiltere, Fransa, İspanya, Portekiz’in işgali ve sömürüsü altında yönetiliyorlardı. 

- Asya ülkelerinden Pakistan, Hindistan, Japonya, Endonezya, Malezya, Avusturalya, Kuzey Amerika ülkesi Kanada İngiltere’nin işgali ve sömürüsü altında yönetiliyordu.

- Müslüman ülkelerden İran şahlıkla, Pakistan Krallıkla yönetiliyordu.

- Diğer Müslüman ülkeler Allah’ı ve dini kullanarak çıkar ve menfaat sağlayan Kuran dışı kuruluş ve yapılanmalar olan tarikatlar tarafından yönetiliyorlardı.

- Mustafa Kemal Atatürk yönetiminde CHP tarafından Halk egemenliğine dayanan laik demokratik sosyal hukuk devleti, Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda dünyada; halk egemenliğine dayalı olarak yönetilen devlet ve yönetim anlayışı yoktu.

İngiliz tarihçi araştırmacı yazarı Arnold J. Toynbee.

Fransız bilin adamı, ünlü siyaset bilimci Maurice Duverger.

Rus Araştırmacı bilim adamı Prof. Dr. Aleksandır Uşakov.

Moskova Devlet Üniversitesi öğretim üyesi ve Rusya’nın en önde gelen şarkiyatçılarından Prof. Dr. Mihail Meyer.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu Mustafa Kemal Atatürk’ü dünyaya yön veren ve ışık tutunan lider olarak tanımladılar.

ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Kentucky Üniversitesi Psikiyatri Profesörü Dr. Arnold Ludwig ve ekibi tarafından “SİYASİ BÜYÜKLÜK CETVELİ” adı altında, 20. Yüzyıla damgasını vuran, 377 liderin incelendiği araştırma çalışmasında. Halk Egemenliğine dayanan Laik demokratik Sosyal Hukuk Devleti Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk birinci oldu. Mustafa Kemal Atatürk’ü bilge lider, dünyaya ışık tutan akıl veren yol gösteren lider olarak tanımladılar.

Mustafa Kemal Atatürk’ün yönetiminde Halk Egemenliğine dayanan laik demokratik sosyal hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra:

Krallıkla, Kralların tek başlarına aldıkları kararlarla yönetilen Avrupa ülkeleri.

Avrupa’dan göç edenler tarafından yönetilen Amerika Devleti.

İngiltere Fransa’nın işgali ve sömürüsü altında yönetilen ve yaşayan Afrika ülkeleri.

İngiltere Fransa İspanya, Portekiz’in işgali ve sömürüsü altında yaşayan Güney Amerika ülkeleri.

İngiltere’nin işgali ve sömürüsü altında yaşayan Asya ülkeleri ve Kuzey Amerika ülkesi Kanada. 

Atatürk’ün Türk Kurtuluş Savaşında askeri başarısını ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kuruş felsefesini ve ilkelerini örnek aldılar. Kurtuluş Savaşı başlattılar. Ülkelerini bağımsızlığa kavuşturdular. Halk Egemenliğine dayalı yönetim kurdular ve ülkelerini yönetmeye başladılar.

Mustafa Kemal Atatürk’ün yönetiminde 29 Ekim 1923 tarihinde Halk Egemenliğine dayalı olarak kurulan laik demokratik sosyal hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti dünyada örnek alınan örnek gösterilen devlet ve yönetim anlayışıdır.

Mustafa Kemal Atatürk dünyada örnek alınan örnek gösterilen dünyaya ışık tutan liderdir.

Celal Topkan

20. Dönem CHP Adıyaman Milletvekili

Araştırmacı yazar