Zilhicce ayının 10’uncu günü kurban bayramı olarak isimlendirilmiştir. Kurban Hz. İbrahim (as) oğlu İsmail (as) örneğindeki gibi, Allah (Zc) hazretlerine kayıtsız şartsız teslimiyettir. Allah’ın rızasını kazanmak için yapılması farz olan bir ibadettir.
Allah (zc) Hazretleri Kuranı Kerimin 108. Kevser suresi ayet 2 de( Öyleyse rabbin için namaz kıl ve kurban kes)diye bizzat emretmektedir.
Çünkü namaz bedenle yapılan ibadetlerin en büyüğüdür. Aynı zamanda da dinin direğidir. Namazı tevhit ve ihlâslı olarak yani inanarak Allah’ın rızasını kazanmak için kılmak gerekir ve Allah nezdinde muteber olan da budur. Yoksa Allah-u Teâlâ için kılınmayan namazda, Allah için kesilmeyen kurbanda muteber değildir.
Çünkü müşrikler (inançsızlar) putlara tapar ve putlara kurban keserlerdi. Muradeiler (ikiyüzlü, başkalarına yaranmak, gösteriş) ise halka gösteriş için namaz kılarlar ve kurban keserler şöyle ki ne müşriklerin kurbanı, namazı, ne de muradeilerin kurbanları ve namazı Allah nezdinde muteber değildir.
Yine kuranı kerimin Hacc suresi 34 ayette şöyle buyrulmaktadır; biz her ümmet için kendilerine rızık olarak verilen 4 ayaklı hayvanlar (develerin, sığırların ve koyunların) üzerine (onları kurban etmek suretiyle) Allah’ın adını ansınlar diye bir ibadet yeri yaptık. İşte sizin ilahınız tek bir ilahtır. O halde yalnız ona teslim olun ( habibim) iteatkaar ve mütevazı olanları müjdeler.
Kurban deve, sığır, manda, koyun, keçi gibi hayvanlardan kesilir. Devenin 5 yaşlısı, sığır ve mandanın 2 yaşlısı, keçi ve koyunun 1 yaşlı olması gerekir. Koyunun gelişmiş altı aylığı, devenin de gelişmiş 3 yaşlısı kurban olabilir. Yalnız kurban edilecek hayvanların sağlıklı temiz olması şart. Azası noksan veya kötürüm veya zayıf, hasta olanlar kurban olmaz.
Kurban, kelime anlamı ile Allah’a yakınlık sağlamaya bir vesiledir. Kurban toplumda kardeşlik yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutan sosyal adaletin gerçekleşmesini sağlayan bir ibadettir.
Hicri takvime göre, zilhiccenin 8 gününe (tevriye; bir işi aceleye getirmemek enine boyuna düşünmek suya kandırmak gibi manaları ifade eder.)
Kurban bayramından 1 gün önce olan yani zilhicce ayının 9 günü arife günüdür. Haccın 2 rüknünden biri olan vakfe bugün yapılır. Arife günü Arafat’ta öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır( buna cemi takvim denir)
Peygamber efendimiz (sav) der ki; Allahın arife günü müminlerin günahlarını bağışlayacağını umarım demiştir. İkinci bir hadisinde ise hali vakti yerinde olup da kurban kesmeyen sakın nazmımıza yaklaşmasın( ibne mace edahi 2 müsned 321)
Başta bütün okurlarımın ve Besni halkının kurban bayramını kutlarken milletimize ve Müslüman âlemine hayırlara vesile olmasını cenabı Allahtan niyaz eder ve küskünlerin barışmasını insanlığın hoş görülü ve affedici olmasını diler saygılar sunarım.