Evet, saygıdeğer okurlarım. Peygamberimiz(sav) Efendimizin evlilikleri ile ilgili kısada olsa bazı bilgiler vermek istiyorum. İbn-i Asakir'in tarihi Dimeşk eserinde rivayet ettiğine göre efendimiz(sav)in 15 hanımla evleniş, ancak 13 ile gerdeğe girmiş sürekli olarak nikahı altındaki hanımların sayısı ise 11dir. Efendimizin vefatında 9 hanımı hayattaydı. Kendisi hayatta iken ölenler ise ilk hanımı Hatice Binti Hüveylid ve Zeynep Binti Huzeymedir. Resulullah hayattayken vefat etmişlerdir. Diğer 9 hanımı ise kendisinden sonra vefat etmişlerdir. Bu 9 hanımın isimleri şöyledir" Ayşe Binti Ebu Bekr, Hafsa binti Ömer, Ümmü Habibe Binti Ebu Süfyan, Ümmü Seleme Binti Ebu Umeyye, Sevde Binti Zema, Zeynep Binti Çağş, Meymune Binti Harız, Cuveyriye Binti Harız, Safiye Binti Huyey, validelerimiz hanımefendilerdir. Peygamberimizin birde Mariye Binti Kıptiyye adında bir cariyesi vardır ki, ondan İbrahim adında bir oğlu olmuş 2 yaşında vefat etmiştir. Peygamberimiz(sav ) efendimizin diğer çocukları Kasım, Aptullah, Zeynep, Rukiye, Ümmü gülsüm, Fatıma ilk eşi olan Hatice Binti Hüveydit validemiz hanım efendidendir.
Evet, tarih boyunca peygamberimiz (sav) efendimizin fazla evliliğini diline dolayan birçok İslam düşmanı olmuştur. Efendimizin(sav) fazla evliliğini onun nefsine ve şehvetine düşkün birisi olduğuna delil göstererek Müslümanları ancak 4 nikah olduğunu söylerken, kendisi onun üzerinde evlilik yapmış diyerek kendi heva ve hevesine hakim olan Meryem oğlu İsa ile heva ve hevesinin peşinde koşan Muhammed(sav) arasında çok fark vardır demişlerdir." Essabuni Şubuhat ve Ebatül Havle Teaddüdi Ezvacinin Nebiyyi sahife 7,8
Muhammed Ali Essabuni konuyla ilgili yazdığı müstakil risalesinde yukarıdaki söz konusu şüpheleri dile getirdikten sonra şöyle der" Herşeyden önce dikkate almamız gereken 2 husus efendimize karşı ortaya atılan bu şüpheleri def ettiği gibi, müfterilerin ağızlarına da taş tıkamaktadır.
Peygamberimiz(sav) efendimizin 2. evliliği yaşı 55 i geçtikten sonra yani yaşlılığa erdikten sonra yapmış olmasıdır.
2.si ise Peygamberimiz Ayşe anamız dışında bütün hanımlarının dul kadınlardan oluşmasıdır. Hatta ilk eşide kendisinden 15 yaş büyük daha önce iki kocadan( Ebu Hale Bin Zurare ve Atik Bin Aiz)den dul kalan Hatice validemizdir. a,g,a
Yalnızca bu iki noktayı dikkate aldığımızda bile Müslümanlar arasında bu tür hezeyanları yaymaya çalışan müfterilerin yalanları tüm açıklığı ile gün yüzüne çıkmaktadır. Şunu açıkça ifade edeyim ki, Peygamberimiz(sav) Efendimiz onların zannettiği gibi şehevi duyguları ile bunu yapmış olsaydı elbette ki bu evlilikleri yaşlılığında yapmazdı gençliğinde yapardı. Ve genç bakirelerle evlenirdi, yaşları kendinden çok büyük dullarla değil çünkü buna engelde yoktu. Gerek peygamberliğinden önce Muhammedül emin diye vasıflandırıp, mallarını ve her mühim hususlarda ona güvenen müşrikler, gerekse peygamberlikten sonra ona canlarını feda eden asabı ona istediği kadını kızı nikahlamaktan geri kalmazlardı. Efendimizin evliliklerinde birçok hikmetler olmakla birlikte konuyla ilgili eserlerde 4 husus üzerinde durulmaktadır.
Eğitim hikmeti peygamberimiz sav efendimiz zamanındaki evlilik anlayışını ancak o güne gitmekle anlayabiliriz. Çağımızın anlayışı ile bunu değerlendirirsek hata ederiz. Esasında efendimizin bu evliliklerini, bazıları ile akrabalık kurmak sureti ile dostluğu pekiştirmek, bazılarını himaye etmek, mesela 4 yetimi ile ortada kalan Ümmü Seleme validemizin çocuklarına babalık yapmak. Cüveyriye validemiz gibi bazıları ile kurduğu evlilik bağı ile kabilenin toplu olarak İslam’la müşerref olmasını sağlamak amaçları ile yapmış olduğu halde, o çağın insanlarınca bu sebeplere bakılmaksızın bu evlilikler sıradan gibi görünüyordu. Mesela hazreti Ebubekir ve hazreti Ömer’in kendisinden büyük olmasına rağmen kızlarını istediğinde iftiharla vermişlerdi. Halbuki her hususta Resulullaha dil uzatmaktan geri kalmayan müşriklerden de bu noktada bir itiraz olmamıştır. Şayet bu anormal bir durum olsaydı müşrikler bu hali dillerine doladılar. Müslüman kadınlara dini eğitimi öğretmek için onların kendi cinsinden olan öğretici ihtiyacıdır. Cahiliye döneminde evlatlık öz evlat gibi görülürdü evlatlığın hanımıyla evlenmek babaya yasaktı. İslam bu geleneği kaldırarak evlatlığı din kardeşi kabul edip, Allah Zeyd Bin Harisenin boşadığı Zeynep Binti Çağşla evlenmesini emretmişti Ahzab Suresi 37, 38, 40 ayetlerinde
3’üncüsü ise dostları ile olan irtibatın evlilik yolu ile kurulan akrabalıktır. Akrabalık yolu ile daha da güçlendirilmesine yöneliktir. Burada fedakar ve cefakar Müslüman kadınları himaye etmek gayesidir. kocası Habeşistan da ölen Sevde ile evliliği, ve bedir savaşında ölen Zeynep Binti Hüzeyme kocası Uhud’da ölen Ümmü Seleme, kocası Habeşistan’da ölen Ümmü Habibe annelerimizde bunlara örnektir.
Siyasi olarak bazı hanımlarla evlenmesi mesela Cüveyriye validemiz, beni müstakilin reisi harisin kızıydı esir düşmüştü peygamberimiz fidyesini ödeyip evlenmişti bu evlilik üzerine Müslümanlar da diğer esir kadınları ellerindeki esir kadınları serbest bıraktılar. Beni Müstalik kabilesi de, bu saygın davranıştan dolayı topyekün Müslüman olmuşlardı. Yine Hz. safiye anamız yahudi olan beni Nadır kabilesi Hüvey Bin Ahtabın kızıydı. Yine haz Meymune evliliği mensup olduğu kabile, amir bin Sasa kabilesindendi. Yine Ebu Sufyan’ın kızı Ümmü valide anamızda, siyasi hikmete örnek verilir. İşte İslam’ı yakından tanıma görme imkanı elde edilmiştir. Saygılarımla.