Allah Zülcelal hazretleri, karı koca arası açıldığında onların aralarını bulup barıştırmada, Kuranıkerim’in nisa suresi ayet 35 de şöyle buyurmaktadır.
Eğer karı koca arasının açılmasından endişeye düşerseniz: Bir hakem erkeğin ailesinden, bir hakemde kadının ailesinden gönderin, eğer bunlar gerçekten barıştırmak isterlerse: Allah, aralarındaki dargınlık yerine, iyi geçim verir. Şüphesiz ki Allah hakkı ile bilen her şeyden haberdar olandır.
Saygı değer okurlarım şunu açıkça ifade edeyim ki İslam’da aile yuvasının devamı esastır. Bunun yıkımını önlemek, gelecek zararlara karşı korumak, ihtilaf ve anlaşmazlıklar olduğu zaman gidermek için, Allahuteala yollar ve çareler bildirmektedir.
Burada Allah Zülcelal hazretleri açıkça beyan ettiğince ( eğer karı koca arasının açılmasından endişeye düşerseniz: bir hakem erkeğin akrabasından bir hakemde kadının akrabasından gönderin. Eğer bu hakemler karı koca arasını düzeltmek hususunda samimiyet sahibiyseler Allahuteala karı kocanın arasına muhabbet ve geçim verir: muhakkak ki Allahuteala her şeyi hakkı ile bilir ve her şeyden hakkıyla haberdardır).
Allahuteala’nın bu açık bildirisine göre arabuluculuk ve yuvanın devamı temin akrabaların ve yakınların vazifeleri arasındadır. Bunda iyi netice alabilmek için bilhassa karı kocanın, yuvayı devam ettirmedeki iyi niyetleri esas alınmalıdır. Ayeti kerime buna işaret buyurmakta, böyle iyi niyet ile başlanan teşebbüsün Allah Zülcelalında yardımıyla başarıya ulaşacağını müjdelemektedir.
Eşlerin geçimi ve karşılıklı vazifeleri İslamiyet’te 12 madde olarak sıralanır bunlardan 9. Su olan (naşize)’yi ben açıklamasını yapacağım şöyle ki naşize: karının kocasına karşı isyan edip, nefsini ondan men etmesi veya kocasının karısını terk ederek ona eziyet vermesi demektir. Daha açık bir tabir ile ne zaman eşlerin arasına bir husumet girer ve bağdaşamazlarsa, geçimsizlik iki taraftan veya sadece kocadan geliyorsa, kadının erkeğe gücü yetmediğinden biri kadın diğer öbürü de erkek tarafından olmak üzere iki hakemin bir araya gelmesi gerekir. Bu hakemlerden birisi kocanın akrabasından değeri ise karının akrabasından olacak ta ki bu hakemler yani her iki hakem, kadınla, kocanın arasında cereyan eden hadiseleri tevkik etsinler eğer eşler barışmak istiyorlarsa aralarındaki münazaa noktasını ıslah etsinler böyle iyi bir niyet olduğu takdirde, cenabı Allah Zülcelal hazretleri aralarını bulmada tevkikini ihsan eder.
Hz. Ömer (r.anha)hazretlerin halifeliğinde böyle muvazaalı olan bir çiftin arasını bulmak için, her iki tarafın sayıp sevdiği bir adamı hakem olarak gönderir.
İşte karı kocanın arasını bulmak için gönderilen bu hakem, geri gelip onların aralarını bulmadığını Hz. Ömer’e söyler
Hz. Ömer ise adamı yatırıp elli kırbaç vurur. Ve sen hakikaten vazifeni yapmadın, samimi olarak barıştırmak istemedin der. Ve sebep olarak da kuranı kerimin nisa suresinin 35. Ayetini şöyle okur( eğer karı koca arasının açılmasından endişeye düşerseniz. Bir hakem erkeğin ailesinden ve bir hakemde kadının ailesinden kendilerine gönderin. Bu mutafa sız hakemler gerçekten barıştırmak isterlerse Allah karı koca arasındaki dargınlık yerine güzel geçim verir)
Kırbaçlanan adam bunun üzerine tekrar hakem olarak gider aynı zamanda sabırlı olarak niyetini güzelleştirdiği eşlere şefkat göstererek her iki tarafı da güzel nasihatlerle ikna ederek tarafları barıştırıp gelir. Hz. halife Ömer’e tarafların barıştığını söyler. Hz Ömer (r.anha) hazretleri de çok memnun olarak vurduğu 50 kırbaçtan dolayı özür dileyerek memnuniyetini belirtir.
Evet, saygı değer okurlarım yazıma Peygamberimiz (sav)efendimizin bir hadisi ile son veriyorum (bir karı kocanın boşanmasında bu arz titrer, bu kainatı yaradan Allahın en sevmediği de boşanmaktır) Saygılarımla.