Saygıdeğer okurlarımız. İslamiyet'te edebin yeri çok önemlidir. Edep insanları daima güzel davranışlara davet eden lekeleyici şeyden koruya, insana yaşamak hata ve kusurlardan koruyan uzaklaştıran ve böylece hakkın rızasına ulaşmaktır. Başka bir tabirle de insanların toplum içinde yaşamayı öğreten bir sanat olarak vasıflandırılmıştır.
Mesela büyük bir zat şöyle güzel bir deyimiyle izah etmiştir. Edep bir tacimiş nuru hüdadan Giy otacı emin ol her türlü beladan Ehli diller aradım kıldım talep. Her hüner makbul yimiş illa edep illa edep. Yarim cefası cümle vefadır cefa değil Yarim cefa kılınır diyen cihan bağında ey aşık budur mahsur insicüm ne senden kimse incinsin ne sen kimseden İncil sahabelerden Enes. Bin meslekte bir hadisinde şöyle izah etmiştir. İşte bu demek oluyor ki ibadetleri de edebe riayet ne kadar fazla olursa o ibadetinde kabulüne olan ümit o derece fazla olur. Peygamberimiz (S.A.V.) Efendimizden bir hadisinde şöyle demiştir. İhsansan sen Allah'ı görüyormuş gibi ibadet etmendir. Sen onu görmüyorsun ama o seni görüyor buyurmuştur. Buhari K. İman 371/18
Edep ibadetler açısından da çok önemlidir. İbadetler farz, vacip, sünnet, müstehat ve adap olaraktan beş kısma ayrılır. Bunlarında her biri bir öncekinin tamamlayıcısı durumundadır. Yani Adana riayet eden müstahakların sevilen, sevimli olan, tercih edilen Müstahaklar ibadetlerin ve beşeri ilişkilerin daha güzel ve verimli olmasını sağlayan adab ve ahlak kurallarıdır. Sadaka vermekten Allah'ın emirlerine uymanın ve imanın Kemal'in alametidir. Müslümanlar arasında dostluğu, dayanışmayı ve bir birine bağlılığı artıran en başta gelen tahammüllerden biridir. Sadakat gizlilik aşikar mı Allah-u Teala Kuran-ı Kerim'in Bakara Suresi 271'de şöyle buyuruyor; "Eğer sadakalarınızı açıktan verirseniz ne iyi ne güzeldir ve eğer onları gizler gizlice fakirlere verirseniz bu gizlemiş sizin için daha hayırlıdır. Ve günahlarından bir kısmının bir sebep olur. Allah ne yaparsanız hakkıyla haberdardır."
Müslümanlar arasında yardımlaşma önemli bir yer işgal eden sadakaları nasıl verilmesi gerektiği bu ayeti kerimede beyan bulunmaktadır. Sadaka vermenin Allah Zülcelal Hazretlerinin emirlerine uymanın ve imanın Kemal'inin alametidir. Ancak, gizli vermenin daha hayırlı ve fazileti oluşu, hem de bir kısım günahların affedilmesini bizzat Allah-u Teala ayetinde de bildirildiği gibi riya Gösriş yapma Allah rızası için yapılması gereken ibareleri ve güzel davranışları kendini beğendirmek ve insanlara gösteriş yapmak amacıyla yapmak demektir ki, yapılan ibadet ve amellerin sevabını oradan kaldırır. Mesela Bakara Suresinin 264. Ayetinde açıkça bildirilmiştir. Peygamberimiz (S.A.V.) bir Hadisi Şerifi de böyle buyurmaktadır; "Ahrette kahraman desinler diye savaşanların, cömert Mert desinler diye infak Alim desinler diye ilim öğrenen ve öğretenlerin güzel oluyor desinler diye Kur-an okuyanların yüz üstü Cehenneme atılacaklardır" demiştir. Müslüm imaret 152, nesari bir cihat 22 müsnet 2/322 MC
Başka bir hadisi şerifler şöyle buyurmaktadır; "7 sınıf insan vardır ki sadece Allah'ın rahmet bölgesinin olduğu gündemi kıyamet günüdür. Allah onlara kendi rahmetinin gölgesinde gölgelenecektir. 1 Adaletli Devlet Başkanı. 2 Allah'ın ibadetiyle yetişen genç. 3 Allah için birbirini seven. 4 Allah sevgisiyle bir araya gelen ve ayrılan iki kişi. 5 Mescitten çıktığı andan itibaren oraya dönünceye kadar kalbi mescide bağlı kalan. 6 Yalnız başına olduğu halde Allah'ı zikreden ve gözleri coşan kişi. 7 Makam ve güzellik sahibi bir kadın kendisini çağırdığı anda alemlerin rabbi olan Allah'tan korkarım diyen kişi ve sadaka verdiğinden sağ elinin verdiğinden sol elinin bilmeyecek derecede gizleyen kişi. Saygılarımla.