Evet, saygıdeğer okurlarım. İslam’ın 5 esasından birisi de oruçtur. Bilinmiş olduğu veçhile oruç ramazan ayında, oruç tutmaktır. Oruç, ramazan ayında tanyerinin ağarmaya başlamasından itibaren güneşin batıp akşam vaktine kadar, yemekten, içmekten, cinsi münasebetten uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. İnşallah yarın akşam cumayı cumartesine bağlayan gece yani yarın Cuma akşamı yatsı namazından sonra teravih namazı başlamış olacak. Teravih namazı ramazan ayında yatsı namazı ile vitir namazı arasında 20 rekat kılınan namazdır. Hem de sünnettir.

Hazreti Peygamberimiz(sav) efendimiz bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır” kim inanarak ve sevabını Allahtan bekleyerek Ramazan namazını yani teravihi kılarsa onun geçmiş günahları bağışlanır” Müslüm, Selatül Musapirin, 174. Diyerek Müslümanları bu namaza teşvik etmiştir. Teravih namazının cemaatle kılınması da sünnettir.

Oruç herhangi bir menfaat düşüncesi ile değil, yalnızca Allah-u Teala’nın emrini yerine getirerek sırf Allahın rızasını kazanmak için tutulur. İşte oruçta bu niyetle tutulursa çok muteber olur. Evet, Allah Zülcelal hazretlerinin, her emrinde olduğu gibi, oruç ibadetinde de çok çok hikmetleri vardır. Bizler için maddi ve manevi faydaları vardır. Evet, oruç bir irade terbiyesi olduğu gibi insanı kötü alışkanlıklarından da temizleyip, güzel iyi huylar kazandıran bir ahlak eğitimidir. Peygamberimiz (sav) efendimiz bir hadisi şerifinde şöyle buyuruyor” her kim yalan söylemeyi ve yalanla iş görmeyi bırakmazsa, Allah onun yemesini içmesini bırakmasına değer vermez.”  Buhari Sovm 8. Evet, bu hadisi şerifte orucun yüksek hedefi de açıkça belirlenmiş, bu ibadetin yalnızca aç ve susuz kalmaktan ibaret olmadığı, esas gayenin ise insanı olgunlaştırmak ahlak ve fazilet sahibi olarak geliştirmek olduğunu bildirmektedir.

Evet, Allah Zülcelal hazretleri kuranı kerimin bakara suresi 183 ve 184. Ayetlerinde şöyle buyurmaktadır” ey iman edenler. Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de oruç farz kılındı ta ki korunasınız” “size farz kılınan oruç sayılı günlerdedir. Sizden biriniz hasta olur, yahut seferde bulunur ise diğer günlerde aynı miktarda tutar ihtiyarlığından veya şifa bulması ümit edilmeyen, bir hastalıktan dolayı oruç yerine bir yoksul doyuracak fidye lazımdır. Bununla beraber her kim kendi gönül rızası ile herhangi bir iyilik yaparsa bu kendisi için daha hayırlıdır. Zor da olsa oruç tutmanız sizin için fidye vermekten veya kazaya bırakmaktan daha hayırlıdır. Eğer orucun faziletini bilirseniz böyle yaparsınız”

Evet, oruç bu ayeti kerimelerle Müslümanlara farz kılınmış oluyor. Bilinmiş olduğu üzere oruç İslam’ın 5 temelinden biridir. Nefs ile mücadelenin arzu ve istekleri frenlemenin en başta gelen yollarından biridir. Nefse ağır gelmesi ve birtakım mahrumiyet ve güçlükleri beraberinde bulundurması sebebi ile insanlara meşakatli gibi görünür. İşte bu yönden de önce namaz, sonra zekat ve bilahare de oruç farz kılınmıştır. Peygamberimiz (sav) efendimizde yine bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır”İslam 5 temel üzerine bina kılınmıştır. Allahtan başka ilah bulunmadığına Muhammed aleyhi selamın da, Allahın resulü olduğuna şahadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, ramazan orucunu tutmak ve beytullahı hak etmektir”

Evet, oruç Peygamberimiz (sav) efendimizin hicretinden bir buçuk sene sonra ve kıble değişikliğinden sonra farz kılınmıştır. Oruç sayesinde nefsimize ve şehvi arzularımıza hakim olmak gücünü kazanarak, günahlardan ve tehlikelerden sakınıp takva mertebesine varabiliriz. İşte onun için Peygamberimiz (sav) efendimizde “oruç bir kalkandır” diyor ya ayrıca oruç cehennem azabından da koruduğunu da söylemiştir. Ramazan ayının başka bir özelliği de Allah Zülcelal hazretleri tarafından kuranı kerimin bu ayda indirilmesidir. Oruç ise bizlere daima Allah’ı hatırlatır sorumluluk duygusunu geliştirir bütün kötülüklerden uzaklaştırır.

Evet, yazıma son verirken bütün okuyucularıma ramazanı şerifi tamamlayıp tekbir alarak bayram namazını kılarak geçmişlerinin kabrini ziyaret etmelerini hatırlatır hayırlı ramazanlar diler saygılarımı sunarım.