“Güncel”de, içten içe doğduğum yerle gurur duymama neden olan bir “duyuru dizisi” aralıklarla, uzun süre yayımlandı. Bu duyuru dizisi, B.E.S.N.İ. PROJESİ kapsamında yapılan etkinliklerden biri olarak yayımlanıyordu. Bilindiği gibi, “Bütün Emek Sorunsuz Nesil İçin” isimli, kültürler arası kaynaşma ve işbirliğinin sağlanmasını, çevre sorunları konusunda duyarlılık ve bilinç kazandırılmasını hedefleyen bu projeyi, Besni Belediyesi, Avrupa Birliği ile ortaklaşa gerçekleştiriyordu. Projenin konusunu da, projenin ismini ve başlığında yapılan zekice oyunu da, naçizane, çok beğendiğimi söylemek isterim. Eğitime ve kültüre verdiği önemle haklı olarak övünen, bugüne kadar on “EĞİTİM BAYRAMI”nı başarıyla organize etmiş ve ülke çapında dikkat çekmeyi başarmış bir toplumun belediyesine de böyle bir proje tertip etmek yaraşırdı.
Ama projenin içeriği ve nasıl yürütüldüğü konusunda yukarıda belirttiklerim kadar kesin bir kıvançla konuşamıyorum. Aslında, Besni dışından, Güncel vasıtasıyla izleyebildiğim kadarıyla projenin başlangıcından beri birtakım önemli faaliyetler yürütüldü. Örneğin, Besni Belediyesi’nden bir ekibin İtalya’ya görüşmelere gittiğini Güncel’de okumuştum. İtalya’dan da Besni’ye bir ekip gelmiş, görüşmelerde bulunmuş ve bir konferans vermişti. Bu tür karşılıklı görüşmeler, yapılan toplantı ve konferanslar, katılan kişilerin ufkunu açıp deneyim kazandırabilir ve bütün bunlar, söz konusu projenin yürütülmesi açısından olumlu etkinlikler olarak değerlendirilebilir. Ayrıca yine Güncel’de, proje kapsamında, okullarda küresel ısınma konusunda öğrenci ve öğretmenlere bilgi verildiğini okumuştum. Elbette bu da çevre duyarlılığı kazandırmak bakımından önemli bir faaliyetti. B.E.S.N.İ. PROJESİ kapsamında mıydı, bilmiyorum, “1 ton atık kâğıt 17 ağaç kurtarıyor” kampanyası ile yaklaşık 20 ton kâğıt toplandı ve fabrikalara gönderildi. Toplanan miktar çok olmamakla ve bu etkinliğin halen sürüp sürmediğini bilmemekle birlikte bu da çevre bilincini arttırmak açısından önemli bir faaliyet olarak görülebilir. Bunların yanında değişik zamanlarda Belediye’nin öncülüğünde ağaçlandırma kampanyaları da düzenlendi. Bir de başta belirttiğim gibi gazetelerde yayımlanan yarım sayfa büyüklüğünde duyurularla, küresel ısınmaya karşı bireysel olarak neler yapabileceğimiz konusunda bilgi verildi.
Ancak proje kapsamında ne tür faaliyetler yürütüldüğü konusunda, belki Besni’de olmadığım için, bunların dışında başkaca bir bilgiye ulaşamadım. Besni Belediyesi’nin internet sitesinde de bu konuda açıklayıcı bir bilgi gözükmüyor.
Temmuz 2008’de kabul edildiği açıklanan ve 12 ay sürmesi öngörülen proje çalışmaları muhtemelen sona ermiş olabilir. Proje çalışmaları için %90’ı AB, %10’u Belediye tarafından karşılanmak üzere yaklaşık 227.000 EURO’luk maddi destek sağlandığını, yine Güncel’de okumuştum. Böyle bir proje için bu miktarda bir destekle tam olarak neler yapılabileceğini bilmiyorum. Ama benim naçizane beklentim özetle şudur: Hazır belediyemizin bir internet sitesi varken, üstelik bu sitede “PROJELER” başlığı altında bir bölüm de yer alıyorken, çok önemsediğim bu proje ile ilgili yürütülen çalışmaların, saydam bir anlayışla, ayrıntılı olarak yayımlanmasının çok yararlı olacağına inanıyorum.
B.E.S.N.İ. PROJESİ’nin kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri nelerdi? Bu hedefleri gerçekleştirmek için, bir kısmını yukarıda andığım, ne tür faaliyetler düzenlendi? Elde edilen sonuçlar, başlangıçta belirlenen hedeflerle ne düzeyde örtüşmektedir? Kültürel dayanışma ve işbirliğinin sağlanması, küresel iklim değişikliği başta olmak üzere çevre sorunlarına karşı farkındalık oluşturma, bilinçlendirme gibi büyük hedeflerin 12 ay gibi kısa bir sürede gerçekleşmesini beklemek hem haksızlık hem de saflık olur. Ancak, Bütün Emek Sorunsuz Nesil İçin şiarıyla yola çıkıldığına göre, hedefleri gerçekleştirmek ve gelecek nesillere, sorunsuz olmasa bile az sorunlu bir Besni bırakabilmek için bundan sonra ne tür faaliyetler yapılması planlanıyor?
Bu ve benzeri soruların yanıtlarını merak eden başka Besnililer de olmalı…