Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının 90. Yılını böylemi kutlamalıydık? Bizler Cumhuriyet Bayramı, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, 23 Nisan Bayramı ve dini bayramlarımızı çok coşkulu ve neşe içinde kutlamaya alışmışız. O nedenle bu günkü bayramların kutlamasını yadırgıyoruz.

Bayram kutlamalarından televizyonlar bihaber, radyolar bihaber, esnaf bihaber, vatandaş bihaber. O nedenle bayramlar çok sönük geçiyor. Bir de devletin bayram kutlamalarını sınırlaması da caba.

Bayram deyince önce vatandaşlar bayramı hatırlayarak ve benimseyerek iş yerlerini ve evlerini bayraklarla süslerler ve bayramın geldiğini herkes bilir. Okullarda bir hareketlik olur, öğrencilere şiirler ezberlettirilir ve onların içinden seçmeler olur. Bayram günü öğrenciler en güzel kıyafetlerini giyerler. Okulun bandosu eşliğinde okul flaması ve Türk bayrağı ile bayram yerine giderlerdi. Bunu bütün okullar yapar ve sıra sıra caddelerden geçerler, halk bayramı hatırlar ve memlekette bir bayram havası eserdi.

Öyle ki Besni’nin sembolü olan 1937 Cumhuriyet Bayramı kutlaması kadar olamıyoruz. Gençlerimiz Cumhuriyet’in kazanılmasını ve nasıl kazanıldığını bile bilmiyorlar. Nedeni ise bayramların gereği kadar kutlanmaması, çocukların bayramlara iştirak ettirilmemesi değil mi?

Bugün caddeleri gezdim. İş yerlerinin yüzde ellisi ancak bayrak asmış, geriye kalan iş yerlerinde bayrak yok. Bunun nedeni vatandaşın bayramın özelliğini bilmemesi. Eskiden hiç mi değilse bayrak asmayan esnafa belediye zabıtaları bu gün bayram o nedenle iş yerlerinize bayrak asarak süsleme yapın diye ikaz ederdi.

Devletin ve vatandaşların bu bayramı kutlaması bu rejimden memnun olmadığı ve yeni bir rejim mi istiyor acaba? İnsanın aklına böyle bir saçma soru geliyor.

Bayramlar beraberlik, kardeşlik, barış ve huzur içindir. O nedenle bayram yapılır. Ama maalesef hiçte böyle değil. Ülkeyi idare eden başbakanımız muhalefet liderleri ile bile tokalaşmıyor ve selamlaşmıyor. Bunu gören vatandaşlar bu husumet ve küsmeyi görünce arasında da bir ayrımcılık başlıyor. Meşhur bir ata sözü vardır; “İmam o ……….ca cemaat s………çar” derler. Büyüklerimiz bunu yaparsa vatandaş, hele hele gençlerimiz ne yapmaz.

İşte gelin birlik ve beraberlik için el ele verelim, şu cennet vatanda kardeşçe yaşayalım ve Cumhuriyetimizin kıymetini bilelim. Türk, Kürt, Laz, Sünni, Alevi bundan önceki yıllarda nasıl kardeşçe yaşadıysak, bu günde aynı şekilde yaşayalım. Neyimizi paylaşamıyoruz, kardeş kardeşe küser mi?

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yılını kutlar, nice 90 yıllara der, saygılar sunarım.