Anne ve babası ise Allah’tan yardım niyaz ediyor ve yazık sana imana gel, muhakkak ki Allah’ın vadi haktır diyorlardı da, o yine bu eskilerin bir masallarından başka bir şey değildir diyordu!”
Yine Kuran-ı Kerim’in El İsra Suresi Ayet 23’te şöyle buyurmaktadır: “ Rabbin kesin olarak şunları ferman buyurdu da ondan başkasına ibadet etmeyin. Anneye ve babaya iyilik edin. Şayet onlardan biri yakut her ikisi senin yanında ihtiyarlık haline yetişirse, sakın onlara (üf) deme ve onları azarlama. İkisine de güzel ve yumuşak söz söyle.”
Yine aynı surenin 24. Ayetinde de Allah’u Teala şöyle buyurmaktadır: “Onlara acıyarak üzerlerine tevazu kanatlarını indir ve deki: Ey Rabbim. Onlar beni küçükken nasıl terbiye ettilerse sende onlara rahmet buyur.”
Evet, saygıdeğer okurlarım. Bir ailenin temel unsuru anne ve babadır. Bilindiği üzere korunması gereken 5 şeyden biri de, neslin devamını sağlamaktır. Şunu iyi bilmemiz gerekir ki o zavallı annemiz hamilelik döneminde 9 ay bedeninde yavrularını şefkatle, merhametle taşır ve o devrede pek çok güçlüklerle de karşılaşır. İşte bu bütün güçlüklere sabrederek, şükrederek göğüs gerer ve çok zahmet çeker ama üf bile demez. Bütün bu zahmetlere göğüs gererek evladını dünyaya getirir.
Tabi henüz yeni doğmuş olan bebeği bakımına da muhtaçtır. Birçok bakıma muhtaç olan bebeği için uykusundan, yemesinden ve içmesinden feragat eder. Evet, yemezler yedirirler, giymezler giydirirler. Hem çocuklarının bir yeri ağrısa onlar daha çok üzüntü çekerler. Kendi rahatlarını düşünmeyerek önce onların, yani çocuklarının rahatını temin ederler. Bir de aile içerisindeki bireylerin hak ve sorumluluklarını şöylece de sıralayabilmemiz mümkündür. Anne babamıza karşı çok önemli görevlerimiz, onlara pek iyi muamele etmek ve aynı zamanda onlarla sevgi ve saygıya dayalı olarak çok güzel geçinmelidir. Şunu iyi bilmemiz gerekir ki bizleri dünyaya getirmeye sebep olan anne babamızdır ve onların haram olmayan her türlü talebini yerine getirmeniz de Yüce Allah’ımızın rızasını kazanmamıza vesile olduğunu da bilmemiz gerekir.
Evet, Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.) Efendimiz de bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır: “Anne babası veya her ikisinden birisi yanında ihtiyarladığı halde Cennete girmeyip Cehenneme giden kimseye yazıklar olsun.” Müslüm Birr 9
Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.) Efendimize bir şahıs şöyle bir soru sorar: “Ey Allah’ın Resulü. Kimlere iyilik yapayım?” diye 3 defa sorduğunda her üçünde de annene cevabını verirken, 4. Defa sorusunda ise babasına iyilik yapması gerektiğini söylemiştir. Buhari Edep 2
Evet, günlük maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamak ve gidermek anne ve baba muhtaç vaziyette iseler, evladı evvela onların ihtiyacını karşılaması ve gidermesi ahlaki olduğu kadar dinen de hukuki bir sorumluluktur.
Bakara Suresi ayet 215’te de Allah-u Teala Hazretleri şöyle buyurmaktadır: “Ey Habibim. Sana neyi Allah yolunda harcayacaklarını soruyorlar. De ki, hayır olarak ne harcarsanız o ona baba, akraba, yetimler, fakirler ve yolda kalmışlar içindir. Hayır olarak daha ne yaparsanız elbette Allah onu çok iyi bilir.”
Nasıl ki bizler küçükken her ihtiyaçlarımızı karşılayanlar anne ve babamızdı, yaşlanıp muhtaç duruma geldiklerinde bizlerin de onlara aynı saygıyı sevgiyi hürmeti göstermemiz bir erdemlilik ifadesi olduğu gibi esasında bir ahlak ve bir şükran borcumuzdur.
Evet, anne ve babamıza karşı çok saygılı davranmamız bizim örf ve adetlerimize göre büyüklere saygı hürmet, küçüklere karşı sevgi ve şefkat göstermek esastır. Peygamberimiz (S.A.V.) anne ve babaya saygısızlık büyük günahlardan sayılmıştır. Nitekim yüne Peygamberimiz bir hadisi şerifinde de şöyle buyurmuştur: “Ey Ashabım. Size büyük günahların en büyüğünü bildireyim mi? deyince onlar da evet bildir Ey Allah’ın Resulü demişlerdir. Peygamberimiz (S.A.V.) şöyle sıralamıştır. Allah’a ortak koşmak, anne babaya karşı gelmek, haksız yere adam öldürmek ve yalan söylemek olduğunu söylemiştir.” Buhari Edeb 6
Evet, saygıdeğer okurlarım. Anne babaya uygun olmayan söz söylemek ve onları incitecek her türlü ifadelerden mehmaimkan uzak kalmaktır. Çünkü anne babaya kötü davranmak haram olduğu gibi onlara kötü söz söylenmesine sebep olmakta haramdır. Allah’ın onlara öf dahi demeyin emrine ilaveten, Peygamberimiz (S.A.V.) Efendimiz de bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: “Bir kimsenin anne ve babasına sövmesi büyük günahlardandır.” Deyince sahabe, Ey Allah’ın Resulü. Bir kimse anne ve babasına nasıl söver? Dediler. O şöyle cevap vermiştir: “BİR BAŞKASININ ANASINA SÖVER, O DA TUTAR BUNUN ANASINA SÖVER” diye cevap vermiştir. Buhari Edep 4
Saygılarımla.