Evet, saygıdeğer okurlarım. Allah Zülcelal Hazretleri abdestte ve gusülde büyük fazileti Kuran-ı Kerim'in Maide Suresi ayet 6'da şöyle buyurmaktadır; "Ey iman edenler. Namaz kılmak için kalktığınızda yüzlerinizi dirseklere kadar ellerinizi yıkayın. Başlarınızı da mesh edin. Ayaklarınızı da topuk kemiklerine kadar yıkayın ve eğer cünüpseniz temizlenin. Şayet olabilir ya hasta iseniz veya yolculuk esnasında hasta iseniz veya kadınlarla ilişkide bulunup da işte bu hallerde su bulamadığınız takdirde temiz bir toprağa yönelin ve teyemmüm edin. Yüzünüzü ve ellerinizi onunla mesh edin. Allah size herhangi bir güçlük çıkartmak istemez. Fakat o sizi tertemiz kılmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki, şükredesiniz."

Evet, görülüyor ki dinimizin emir ve yasakları incelendiğinde hepsinde birer ve toplumun maddi ve manevi yararını gözetildiği görülmektedir. İşte bu nedenledir ki, dinimiz birey ve toplum olarak bizim için son derece önemli olan temizliğe çok büyük önem vermiştir. Evet, dinimize göre beden elbise mesken ve çevre temizliği gibi maddi temizlikten ayrı olarak da bir hükmi temizlik vardır. Bu tür temizlik kişinin durumuna göre abdest yada gusül ile sağlanır. Abdest ve gusül başlı başına maddi temizlik özelliği de taşıyıp sağlık açısından bir dizi faydalar içermekle beraber esasen bir hükmi temizlik işlemi ve aynı zamanda da bir arınma yoludur. Çünkü su bulunmaması durumunda abdest ve gusülün bu işlevi teyemmümle yerine getirilmiş oluyor.

Abdest yukarıda da ayette belirtilmiş olduğu üzere ibadet niyeti ile yüzü dirseklere kadar kolları yıkamak, başı mesh etmek, ayakları topuklara kadar yıkamaktan ibarettir. Gusül boy abdesti almak, ağız ve burun içi dahil olmak üzere bütün vücudun temiz su ile yıkanması demektir. Teyemmüm ise, cünüplük hali veya küçük kirliliği yani abdestsizlik hali gidermek niyeti ile ellerin içini, toprak cinsinden temiz bir şeye vurup önce yüze sürmek sonra tekrar toprağa vurup her elin içi ile kolları mesh etmektir.

Evet, yüceler yücesi dinimiz ortaya koymuş olduğu genel anlamdaki temizlik anlayışı ile ibadet içinde gerekli olan temizlik aynı zamanda da fertlerin günlük hayatlarındaki temizlik eğitimi niteliğini taşımaktadır. Aynı zamanda ibadet kulun uyanık hazırlıklı, şuurlu, ruh ve beden bakımından temiz olmasını gerektirir. Allah-u Teala'nın huzuruna çıkmadan önce abdest alma ve gerektiğinde gusül alma da bu amacın önemli vasıtalarındandır. Aynı zamanda abdest alma Allah-u Teala ile iletişime geçme hazırlığıdır. Evet, günde 5 defa namaz kılmak için veya bazı ibadetler için abdest almanın anlamı Allah Zülcelal Hazretleri emrettiği için ve onun huzuruna çıkmak amacıyla temizlenmektir. İşte bu yönüyle de abdest Allah-u Teala'ya yönelmek için gerekli olan bir zihinsel ve hazırlık evresidir. Gerçek anlamda Allah'ı hatırlamak ve ona olan görevimizi yerine getirmenin bilinç ve uyanıklığına ulaşımdır.

Evet, abdest ve gusül aynı zamanda insan sağlığına önemli ölçüde yararlar sağlamaktadır. Örnek vermek gerekirse, abdest vücudumuzun kir ve mikroplarla en fazla temasta bulunduğumuz azalarımızın temizlenmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda kan dolaşımını sağlayan damarların tabii esnekliğini sağlamaktadır. Hem de damarların sertleşmesini önler. Özellikle beyinde kan dolaşımının güçlenmesi bakımından abdest çok faydalıdır. Gusül ise cünüplük halinin vücutta yol açtığı yorgunluk ve gevşeklik halini giderir. Kişinin bedenen, zihnen ve ruhen toparlanmasını ve hem de zindeleşmesini sağlar.

Evet, abdest ve gusül aynı zamanda günahlardan arınma vesilesidir. İşte bu hususta da Peygamberimiz (S.A.V.) Efendimiz bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır; "Bir Müslüman veya bir Mümin abdest aldığı zaman yüzünü yıkarken gözleri ile işlediği günahlar abdest suyu veya suyun son damlası ile dökülür gider. Ellerini yıkadığında elleri ile işlediği günahlar abdest suyu ile veya suyun son damlası ile dökülür. Öyle ki kişi bütün günahlardan arınır ve tertemiz olur. Ayaklarını yıkadığında ayakları ile işlediği günahları abdest suyu veya suyun son damlaları ile akıp gider. Nihayet o Müslüman günahlarından tamamen arınmış ve temizlenmiş olur." Müslim taharet 32 Tirmizi Taharet 2

Evet, Peygamber (S.A.V.) Efendimizin bu müjdesi gusül için de geçerlidir. Görülüyor ki yüceler yücesi Allah Zülcelal Hazretleri abdestli guslü ve teyemmümü farz kılmakla insanlara güçlük çıkarmak değil, onları temizlemek ve onların nimetini tamamlamak istemektedir.

Yine yazıma Peygamberimiz (S.A.V.) Efendimizin bir hadisi ile son veriyorum:" Temizlik imanın yarısıdır" derken bu vesile ile gusül abdest ve teyemmümün dindeki önemini işaret etmiştir. Müslim 1 Tirmizi Daavat 86.

Saygılarımla.