31 Mart belediye seçimlerinin sandıkta çıkan sonuçları, vatandaşın ortaya koyduğu tavır, mesaj adeta sümen altı edilerek geçiştirildi gibi.
Sanki bu seçim Kuzey Kore’de yapıldı bitti ve sandıktan çıkan vatandaşın mesajı da Kim Jong-Un’ı ilgilendiriyor gibi bir şey oldu.
Bu seçimde Cumhur ittifakının elindeki devlet gücü, 22 yıllık hükümet olma tecrübesiyle sandıkta aldığı oy oranı mukayese edildiğinde, alınan ağır sonuçların 2 günlük Kızılcahamam kampında sebep-sonuç ilişkilerinin iyi tahlil edilerek yaraların sarılacağına yönelik tabana fotoğraf verilmedi.
AK Parti’nin Adıyaman örneğinde aldığı sonuç, Galatasaray’ın kendi evinde 10 kişi kalmış Fenerbahçe’ye yenilmesi gibi bir şey.
Şampiyonluk kutlaması için tribünleri doldurmuş 50 bin taraftarın huzurunda, ezeli rakibi Fenerbahçe’ye yenilmek 31 Mart seçimlerinde AK Parti’nin belediye başkanlığını kaybetmesi gibi bir şeydi.
Galatasaray tecrübesi, yüz yıllık birikimi profesyonel kulüp olmasıyla bu şoku çok iyi atlattı.
Fenerbahçe mağlubiyetini sosyal ve psikoloji olarak bu travmayı 1 hafta içerisinde atlatıp Konya’da adeta Konyaspor’a sahada adım attırmadı.
Galatasaray’ın yerinde başka bir kulüp olsaydı Fenerbahçe yenilgisi sonrası en az 4 hafta takım bocalar kendisini toparlayamazdı.
AK Parti Adıyaman’da kendi öz eleştirisini yaparak Kızılcahamam benzeri bir toplantı yapıp, Adıyaman seçim sonuçlarını kendi içerisinde konuşup tartışıp sebep-sonuç ilişkileri ortaya çıkarmalıydı.
Sosyal medyada 40 isim ‘’Ben İl Başkanı olmak istiyorum veya istiyor.’’ diye arzı endam ediyorlar.
Adıyaman seçim sonuçlarının müsebbibi İl Başkanı Emrah Bulucu’ymuş gibi adeta ‘günah keçisi’ ilan edilip görevden affını istemek zorunda kalındı.
AK Parti’nin Adıyaman’da aldığı ağır yenilginin sebeplerini sağlıklı tartışıp, alınan yenilginin altından kalkılacak bir programla yoluna devam etmelidir.
6 Şubat depreminde en ağır yarayı alan Adıyaman’da iktidar partisinin İl başkanının olmaması tıpkı deprem sonrası görevden affını isteyen Vali Mahmut Çuhadar’ın ayrılmasıyla aylarca Valisiz kalan Adıyaman için o süreç büyük kayıp olmuştur.
Alternatifi oluşturulmadan AK Parti İl Başkanı’nı görevden almak da doğru olmamıştır. Adıyaman’la beraber onlarca il, yüzlerce ilçede de seçim kaybedilmiş ne hikmetse Adıyaman İl Başkanı kurban seçilmekte birinci sıraya oturtulmuştur.
Adıyaman milletvekillerinin beşiyle de hukuku iyi olan biriyim.
Adıyaman AK Parti teşkilatını derleyip toparlayıp güçlü teşkilat haline getirmek sadece AK Parti’ye değil Adıyaman’a da kazandıracaktır.
Adıyaman AK Parti’nin derlenip toparlanması için eski il ve merkez başkanlarının, Mehmet Dağtekin başta olmak üzere tavsiyeleri mutlaka önemlidir.
Önceleri Recep Tayyip Erdoğan’a vatandaş oy veriyordu, bundan sonra vatandaş aday olan kişiye de, teşkilat içindeki kişilere de bakarak oy kullanmaya başladı.
Bundan sonra liderin isminden geçinerek siyasette başarı sağlama meselesi hasar gördü. Her vatandaş en uç parti ye, adayını beğeniyorsa oy verir duruma geldi.
Bu süreçte AK Parti Adıyaman İl ve Merkez İlçe Başkanı olacak isim seçilirken yapılacak hata gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemeyle başlanması gibi olacaktır.
AK parti Adıyaman İl ve Merkez İlçe teşkilatları oluşturulurken Hicri Çelik, Abdulkadir Kırmızı, Hicri Gürsoy, Altan Tandoğan, Gani Bereket, Mehmet Özbek, Abuzer Aslantürk, Ünsal Sönmüş gibi isimlerden mutlaka yararlanılmalıdır.
AK Parti yeni yapılanmasını inşa ederken, benim aklıma yatmayan bir yapılanmaya giderse hazır kalan potansiyelini de kaybeder.
Nihayetinde İl başkanı kamu nezdinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bugün için temsil eden biri olarak Adıyaman’ın hak ve çıkarlarını savunacaktır.
AK Parti’nin seçilen 4 Milletvekili Adıyaman teşkilatının başında olacak kişiyi belirlemede mutlaka etkisi olacak kişilerdir.
Dört vekil bu aşamada birer isim dayatır da anlaşamazlarsa, sonunda korkak silik biri üzerinde anlaşma durumu olması da Adıyaman’a bu zor ortamda haksızlık edilmiş olacaktır.
Milletvekilliğini kaybeden, bir daha aday gösterilmeyen her AK Partili vekil, emekli aylığı ayrıcalığıyla bizleri bu enkazlar arasında bırakıp tatillerine, keyiflerine odaklandılar. (İstisna olabilir.)
Ahmet Aydın 22 yıllık Adıyaman-Ankara tecrübesiyle Adıyaman’la ilişkisini kesmedi. Ahmet Aydın ‘’Yoruldum.’’ deyip diğer vekiller gibi kafasını dinleyebilirdi.
Ahmet Aydın’ın eksiği, kusuru hatası da olabilir. 22 yıl çalışan çabalayan her insanın hatası eksiği olur. Fakat bunca birikimini Adıyaman vekilleri ondan istifade ederek Adıyaman yararına kullanmalılar.
Adıyaman siyasetçilerinin kendi aralarındaki çekişmeler sadece kendilerine değil memlekete de zarar verdi.
Kahta’da Dengir beyle diğer vekillerin görüş ayrılığına düşmesi Kâhta’ya, Yusuf Özdemir’le Mahmut Göksu’nun çekişmesi Gölbaşı’na, İbrahim Öztürk’le Mehmet Erdoğan’ın çekişmesi de Besni’ye zarar verdi.
Siyaset uzlaşma sanatıdır.
Not: Mahalli İdareler seçimlerini değerlendirme yazılarım devam edecektir.