Türkiye Finans, 2024'te e-ticarette yüzde 247 büyüdü Türkiye Finans, 2024'te e-ticarette yüzde 247 büyüdü

İSTANBUL (AA) - Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) öncülüğünde, Türkiye genelinden 100 uzman bilim insanının katkısıyla "Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları Raporu" hazırlandı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, KUISCID tarafından Türkiye'nin enfeksiyon hastalıklarındaki durumunu ortaya koymak, alandaki sorunlara yerel olarak üretilmiş bilgiler ışığında çözüm üretilmesini sağlamak üzere Kasım 2023'te başlatılan Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları Raporu çalışmasının ilk sonuçları ortaya çıktı.

Ülke genelinde 100 uzman bilim insanının katkılarıyla hazırlanan raporda, solunum yolu enfeksiyonları, gastrointestinal hastalıklar, tüberküloz, HIV enfeksiyonu, üriner enfeksiyonlar, kene ile bulaşan hastalıklar, sağlık bakımı ve bağışıklama alanındaki araştırmaların sonuçlarına yer verildi.

Raporla, ülke genelindeki enfeksiyon hastalıkları durumu ortaya konularak antibiyotik direnci, tanı ve tedavi süreçlerindeki eksiklikler gibi temel sorunlara dikkat çekildi.

- "Solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik direncinin hızla artması önemli bir sorun teşkil ediyor"

Antibiyotik direnci, hızlı ve doğru tanı yöntemlerinin eksikliği, gereksiz antibiyotik kullanımı ve bağışıklama oranlarının düşüklüğü gibi sorunlara dikkat çekilen rapora göre, solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik direncinin hızla artması önemli bir sorun teşkil ediyor. Türkiye, OECD ülkeleri arasında antibiyotik kullanımında ilk sıralarda yer alırken, reçete edilen ilaçların yaklaşık üçte birini antibiyotikler oluşturuyor.

Türkiye'de üriner enfeksiyonlarda yaygın kullanılan antibiyotiklere yüzde 50’nin üzerinde direnç gelişti. Yaklaşık bir milyon kültür sonucunun değerlendirildiği çalışma kapsamında ulusal tedavi algoritmaları hazırlanması gerekiyor.

Ayrıca, Türkiye'de tüberküloz görülme oranı azalmasına karşın tanı süreçlerinin iyileştirilmesi gerekiyor. Göçmenlerde hedefe yönelik politikaların uygulanması, kapsamlı tarama ve izleme programlarının başlatılması ve temaslılar için profilaksi tedavisinin iyileştirilmesinin, bu popülasyonda artan tüberküloz yükünün kontrol altına alınmasına yardımcı olacağı öngörülüyor.

Türkiye'de HIV enfeksiyonlarında artış eğilimi bulunuyor. Tanı hizmetlerinin zayıflığı ve toplumda cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili bilgi eksikliği, HIV enfeksiyonlarının artışında etkili oluyor.

Kene kaynaklı hastalıklar arasında yer alan ve dünyada en fazla Türkiye'de görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne yönelik hızlı tanı testlerinin geliştirilmesi gerekiyor.

- "Sorun bizde, çözümün de bizde olmasını istiyoruz"

Açıklamada toplantıdaki konuşmasına yer verilen KUISCID Direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül, enfeksiyon hastalıklarında bilgi, teknoloji ve inovasyonu harmanlayarak bir yol haritası oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

Ergönül, antibiyotik direnci başta olmak üzere enfeksiyon hastalıkları alanında Türkiye'nin, Avrupa bölgesinde en çok sorun yaşayan ülkelerden olduğunu dile getirerek, "Bu tür sorunlara çözüm önerilerinin, bu ülkenin son derece yeterli uzmanları tarafından getirilmesi gerekir. Ülkemizin uzman kadroları yetkin. Kendi sorunlarımıza, Amerika ya da İngiltere'de hazırlanmış rehberler üzerinden tedavi uygulamakla yetinmek istemiyoruz. Sorun bizde, çözümün de bizde olmasını istiyoruz. Bu mümkün." ifadelerini kullandı.

Yapılacak çalışmaların bilimsel dergilerde ve ilgili internet sayfasında yer almasının ötesinde genele hitap edecek şekilde Türkiye'de sağlık okur yazarlığının gelişmesine hizmet edecek şekilde paylaşılacağının altını çizen Ergönül, KUISCID olarak, Dünya Sağlık Örgütünden Avrupa Enfeksiyon Hastalıkları Derneğine kadar pek çok önemli kurumla işbirliklerinin olduğunu aktardı.

Ergönül, Koç Üniversitesinde İş Bankasının desteğiyle artık güçlü bir araştırma merkezine sahip olduklarını ifade ederek, "Buradan çıkacak sonuçlarla yapılacak araştırmaların devamıyla, raporumuz her yıl Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları (TEH) internet sitesi üzerinden yenilenip geliştirilerek sürdürülecek. Böylece meslektaşlarımız, mesleklerini daha güvenle ve bilinçle yapabilecekler." değerlendirmesinde bulundu.

KUISCID'in Türkiye'de resmi kayıtlara göre yaklaşık 17 milyon kişinin doğrudan etkilendiği ve 120 bin kişinin hayatını kaybettiği Kovid-19 salgını sırasında kurulduğunu hatırlatan Ergönül, şu bilgileri paylaştı:

"Kovid-19 artık influenza, RSV gibi solunum virüsleri arasında sayılan virüslerden biri. Hastalığın erken dönemlerinde ülkemizde molnupiravir kullanılıyor ancak bazen ilaca erişimde sorunlar yaşanabiliyor. Merkezimizde klinik uygulamaların dışında tanı kitlerinin geliştirilmesi ve aşı etkinliğine dair çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar, solunum virüsleri başlığında sürdürülüyor."

Kaynak: aa