Şirketten yapılan açıklamaya göre, araştırma, bulut teknolojisinin sunduğu fırsatlar, yapay zeka entegrasyonu ve yeniliğin teşvik edilmesi gibi konuları ele alıyor.

Araştırmada, kuruluşların yüzde 65'i bulut teknolojisine stratejik yatırımlar yapıyor olmasına rağmen bu yatırımların sadece yüzde 32'si hedeflenen dönüşümü başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor.

Aynı zamanda katılımcıların yüzde 84'ü yapay zekanın benimsenmesinin buluta geçiş olmadan mümkün olamayacağını belirtirken, yüzde 81'i bulut tabanlı uygulamalar sayesinde yeni karbon azaltma stratejileri geliştirebildiklerini, yüzde 41'i ise emisyonların daha etkin bir şekilde izlendiğini ifade ediyor. Ayrıca, kuruluşların yüzde 35'i, bulut tabanlı uygulama geliştirmenin temel avantajı olarak inovasyonu tanımlıyor.

Birçok işletme, buluta geçişi henüz bütünsel bir şekilde dönüşüm veya iş modellerini geleceğe hazırlamak için bir fırsat olarak kullanmadığı ortaya çıkarken, kuruluşların bulut teknolojilerinin esnekliğinden ve yeniliklerinden tam anlamıyla yararlanabilmesi, geleneksel ve çevik olmayan operasyonel modeller nedeniyle sınırlı kalıyor.

Gerçek bir dönüşümün, yalnızca bulut tabanlı çözümlere geçilerek mümkün olabileceği ve bu geçişin ancak uygun araçlar, değişen bakış açısı ve gerekli beceri yetkinliklerinin entegrasyonuyla gerçekleşebileceğinin altı çizilirken, bu adımlar, kuruluşların bulut teknolojisinin sunduğu potansiyeli bütünüyle değerlendirerek daha rekabetçi ve yenilikçi olmalarını sağlıyor.

Şirketlerin yüzde 74'ü bulutta kısmen çalışmaya devam ederken, yalnızca yüzde 26'sı tamamen bulut ortamında çalıştığını ifade edilen raporda, bununla birlikte, buluta geçişin genellikle geçişte yaşanılan sorunlar nedeniyle engellendiği ve şirketlerin yüzde 36'sı prensipte bulutun iş modeli değişikliğini yönlendirmek için yararlı olacağını kabul etiğini, ancak pratikte geçişleri düzgün bir şekilde uygulamakta zorlandığı bilgisine yer verildi.

- Gelecekte çoklu bulut ortamlarında açık veriler kullanılabilecek

Açık veri standartları ve araçlarının benimsenmesiyle, gelecekte çoklu bulut ortamlarında daha fazla verinin yer alacağı öngörülüyor. Bu durum, işletmelerin verilerini, yapay zeka analitiği ve karar alma süreçlerinde gerçek zamanlı stratejik bir yaklaşım olarak kullanmalarına olanak tanıyor.

Ayrıca, bulut tabanlı hizmet içerikleri oluşturmak için oldukça derin teknik uzmanlık gerektiren alanlarda şirketlerin iş ortaklığı arayışlarının ve dolayısıyla ekosistemlerin daha fazla önem kazanması bekleniyor.

EY'nin açıklamasında, bulut teknolojisini kurumsal dönüşüm için kullanmak isteyen kuruluşlara şu önerilerde bulunuldu:

"Öncelikle, kuruluşların bulut odaklı iş modeli dönüşümünü organizasyon genelinde kavramaları ve bulut dönüşümünü sadece bilgi teknolojileri yönetimi tarafından yönlendirilen bir girişim olmaktan çıkarmaları gerekiyor. Kuruluşlar, özellikle kendilerine birçok açıdan avantaj sağlayacak üretken yapay zeka (GenAI) entegrasyonuna katkı sağlayan tüm veri yapılarını göz önünde bulundurmalı ve iyi tasarlanmış bir bulut platformu oluşturulmalıdır. Ek olarak, insan merkezli bir yaklaşımla, kuruluşların bulut teknolojilerinden tam anlamıyla yararlanabilmeleri için çalışanlarının yetkinliklerini geliştirmesi ve yeni beceriler kazanması gerekiyor."

Açıklamada görüşlerine yer verilen EY Türkiye Teknoloji Danışmanlığı Lideri ve Şirket Ortağı Berna Yıldız, Bulut teknolojilerinin, iş dünyasında dönüşüm için kritik bir unsur haline geldiğini belirtti.

Yaptıkları araştırmada, kuruluşların sadece teknik zorluklarla değil, aynı zamanda stratejik ve organizasyonel engellerle de mücadele ettiğini gördüklerini aktaran Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

"Doğru stratejiyle bulut, kuruluşların işlerini yeni alanlara yönlendirmelerine, operasyonlarını yeniden şekillendirmelerine, yeni ve çevik iş modellerini benimsemelerine olanak tanıyarak, üretken yapay zeka (GenAI) çağında rekabet avantajı sağlıyor. Ancak, birçok şirket henüz bulutun sunduğu bu potansiyeli tam anlamıyla değerlendirebilmiş değil. Bu noktada, işletmelerin bulutu sadece bir bilgi teknolojileri (IT) projesi olarak değil, iş dönüşümünün merkezi bir unsuru olarak görmeleri gerektiğini vurgulamak oldukça önemli. Özellikle yapay zeka ve makine öğrenimi gibi ileri teknolojilerin entegrasyonu bulut teknolojileriyle birlikte, işletmelerin karar alma süreçlerinde ve müşteri deneyimlerinde büyük dönüşümler sağlayabilir."