- Kuveyt Türk Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Okan Acar:
- "Lonca mezunları arasında yatırım alan girişim sayısı 30’a ulaştı ve bu girişimler toplamda 16,5 milyon dolar yatırım aldı"
İSTANBUL (AA) - Mecidiyeköy'deki Lonca Girişimcilik Merkezi'nde düzenlenen "demoday" etkinliğine Kuveyt Türk Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Okan Acar, Kuveyt Türk ve Lonca yönetiminin yanı sıra, iştirak şirketlerinin yöneticileri, yatarım grupları, mentörler, melek yatırım ağlarının temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
Lonca Eğitim Merkezi'nin 10'uncu eğitim programından mezun olan 8 girişimin yöneticileri, etkinlik kapsamında projelerine yönelik sunum gerçekleştirdi. Sunumları izleyen katılımcılar, işbirliği ve yatırım fırsatlarını değerlendirme şansı buldu.
Yüzlerce başvuru arasından seçilerek kapsamlı bir eğitim programına katılan girişimciler, projelerini ticarileştirme konusunda önemli adımlar attı. Lonca Girişimcilik Merkezi, bu dönemle birlikte 100'e yakın girişime destek vermiş oldu.
Etkinlik kapsamında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kuveyt Türk Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Okan Acar, her eğitim döneminde üzerine koyarak devam ettiklerini söyledi.
Acar, bu dönemle birlikte fikirden ürüne dönmüş girişimlerin ön plana çıktığını kaydetti.
Girişimcilik ekosisteminin olgunlaştığına değinen Acar, "Eskiden insanlar, girişimciliğin tam olarak ne anlama geldiğini bilmezdi. Bu ekosistemi tanımazlardı, nereden yardım alacaklarını bilmezlerdi. Kuluçka merkezlerinden, girişimcilik merkezlerinden nasıl fayda sağlayacaklarını bilmezlerdi. Artık girişimler çok daha bilinçli olarak bize geliyorlar." diye konuştu.
Lonca mezunları arasında yatırım alan girişim sayısının 30'a ulaştığını söyleyen Acar, bu girişimlerin toplamda 16,5 milyon dolar yatırım aldığı bilgisini paylaştı.
Yeni dönemle birlikte yapay zekaya odaklanan girişimlerin sayısının arttığına dikkati çeken Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir çoğunda üretken yapay zekanın devrede olduğunu görüyoruz. Yapay zeka olmadan bize pek fazla girişim gelmiyor. Biz de artık hangisinin gerçekten yapay zeka olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Çünkü insanlar yapay zekanın tanımını da farklı yapabiliyorlar. Biz 'ruled base' olan bir şeyi yapay zeka olarak tanımlamıyoruz. Fakat bu dönemde mezun olan girişimlerin çoğu bunu anlamış, kendilerini üretken yapay zekaya doğru konumlandırmış olan şirketler. Üretken yapay zeka bizim için bir girişimin yerleşip yerleşmeyeceğine dair bir değerlendirme kriteri olmaya başladı. Doğrudan buna bakmıyoruz ama doğru konumlandırılmış bir yapay zeka bizim bakış açımızı şekillendiriyor."
- Toplam 2,5 milyon lira hibe verildi
Acar, bu yıl 21 girişimin jüri sürecine kalırken, 11 girişimin seçildiğini ve bunların 8'inin programın başarıyla tamamlayarak sunum aşamasına geçmeyi başardığını aktardı.
Her dönemde girişimleri önemli eğitimlerden geçirdiklerinin altını çizen Acar, "Lonca, girişimlere eğitimlerin yanı sıra pazarlama desteği, bulut ve özel API desteği, mentörlük, açık ofis, kuluçka hizmeti ve AR-GE desteği gibi birçok alanda katkı sağladı. Ürünü hazır olan girişimlere Kuveyt Türk ile işbirliği yapma fırsatı da sunuldu." dedi.
Girişimlere 300 bin liraya kadar hibe desteği verildiği vurgulayan Acar, hibe desteğini girişimlere can suyu verme anlamında önemli gördüklerini ve bu dönemde diğer desteklere ilaveten toplam 2,5 milyon lira nakit hibe desteği verildiğini kaydetti.
İstanbul'dan çok sayıda girişimcilik desteği aldıklarını belirten Acar, "Bunu Türkiye genelinde biraz daha yaygınlaştırmamız gerektiğini düşünüyoruz. İş ortaklarımızı geliştirmeye çalışıyoruz. Bu işi Türkiye dışına da çıkarmak amacıyla yurt dışında da görüşmelerimizi sürdürüyoruz." diye konuştu.
Acar, mezun olan 4 projenin Lonca Girişim Sermayesi Yatırım Fonundan yatırım aldığını, program kapsamında mezun olan girişimlerin Kuveyt Türk Portföy'ün yöneticisi olduğu Lonca Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nda da başvuru konusunda önceliğe sahip olduklarını ifade etti.