ADIYAMAN - Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı, geçen yılki depremde en büyük olumsuz etkiyi yaşayan iller arasında Adıyaman’ın bulunduğunu, deprem sonrası memleketini terk etmeyen çiftçinin olumsuz tüm koşullara rağmen üretimine devam ettiğini söyledi.

REKOLTE 60 BİN TON BEKLENİYOR

​Adıyaman'ın badem üretimi bakımında hem alan bazlı hem de verim bakımından Türkiye'nin birinci sırasında yer aldığını vurgulayan Turanlı,  ''Adıyaman'da badem alanı 108 bin dekar alana ulaşmıştı. 2024 yılında badem veriminin miktarı 60 bin ton olacağı beklenmektedir. Hububat da fiyat bu yıl çok düşük kaldı çiftçi zarar etti. Hububatta yaşanan sıkıntı badem de yaşanmasın.'' dedi.

Adıyaman  çiftçisinin  15 yıl önce badem üretimine başladığını işaret eden Turanlı:''Badem deneme alanları kurulmuş ve küresel iklim değişimi göz önünde bulundurularak, en önemlisi tarla tarımına uygun olmayan araziler badem kapama bahçelerine  çevrilmiştir. Çiftçilerimiz bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için hiç bilmediği ve görmediği bir ürünü alternatif olarak benimseyip, şu an badem ürünün yetiştirilmesi için tüm bilgi ve becerilerine sahip olarak,  Türkiye'nin badem odak noktası olmuşlardır. Badem konusunda üniversite, araştırma enstitüleri, özel firmalar  badem konusunda yapacağı araştırmalar esnasında tüm çiftçilerimiz bahçelerini AR-GE çalışmalarına kapılarını açmışlardır.' Badem üreticilerimiz ellerinden  geleni  yapmaya da devam edeceklerdir. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz en çok tarım camiasını etkilemiştir. Çiftçilerimiz yüksek girdilerle baş etmek için mecburen banka ve tarım kredi kooperatiflerinde kredi ve vadeli ürün almak zorunda kalmışlar.''

KATMADEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE DÖNÜŞTÜ

Badem hasadına az bir zaman kala badem üreticilerimizin gözü kulağı açıklanacak olan badem randıman alım fiyatında olduğunu kaydeden Turanlı,  ''Eskiden badem ürünü sadece çerezlik tüketilirken, şu anda katma değeri yüksek olan bir ürün seviyesine ulaşmıştır. Ülkemizde ve İlimizde açılan tesisler sayesinde badem ürününden; kavrulmuş badem, badem şekeri, badem unu, badem ezmesi, bademli çikolata, bademli kurabiye, badem lokumu, badem turşusu, badem şekeri, bademli irmik tatlısı, bademli baklava vb ürünler üretilerek tüketiciye sunulmaktadır.'' dedi.

EN AZ 300 KRŞ OLMALI

Başkan Turanlı, b​adem randıman alım fiyatını belirlerken yetkililerin, girdi fiyatlarını göz önünde bulundurmasını isteyerek, şöyle devam etti:

''2024 yılı badem randıman alım fiyatının en az 300 krş olmasını talep ediyoruz. Aksi taktirde geçen yıl açıklanan 170-180 krş randıman karşısında çiftçilerimiz çaresiz kalıp umudu olan bademe olan güveni sarsılmış 2023 yılında Kahta İlçesinde 2 bin dekar badem bahçeleri sökülmüştür. Çiftçilerimzin  15 yıldır büyük emeklerle yetiştirdikleri badem bahçelerini söktürmemek için Kahta Baadem Birliği ile birlikte başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı‘ya Türkiye badem pazarında fiyatta belirleyici olan Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürümüz Hüseyin Aydın Bey’e sıkıntılarımızı bildireceğiz.'

03 (Küçük)-101 (Küçük)-102 (Küçük)-2