Şirketten yapılan açıklamaya göre, Toyota, etkinlikte, küçük mobilite araçları, yarış araçları, mevcut ve yeni modelleri ile birlikte hidrojen yakıt hücreli araçlardan otonom sürüş çözümlerine kadar geniş yelpazede ürünlerini sergiledi.
Olimpiyatlarda 2 bin 650'den fazla tam hibrit, plug-in hibrit, tam elektrikli ve hidrojen yakıt hücreli araç kullanan şirket, bu sayede etkinlikler esnasındaki karbon emisyonlarını yüzde 50 azalttı. Şirket, atletler ve görevliler için yeni nesil mobilite çözümleriyle de hareket özgürlüğüne katkıda bulundu.
Motor sporlarındaki deneyimini ve yenilikçi teknolojilerini kullanarak otomotiv sektöründe sınırları zorlamaya devam eden Toyota, Gazoo Racing, Dünya Dayanıklılık Şampiyonası (WEC) ve Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) gibi prestijli yarışlarda karbon nötr mobilite çözümleri geliştiriyor.
Toyota, "karbon nötr bir gelecek" hedefi doğrultusunda hidrojen yakıt hücreli araçlardan düşük ve sıfır emisyonlu araçlara kadar çeşitli ürünleriyle geniş bir portföy sunuyor. Söz konusu hedef kapsamında şirket 2030'a kadar küreselde sattığı araçların karbon emisyonlarını 2019 seviyelerine göre yüzde 33, 2050'ye kadar ise yüzde 50 azaltmayı hedefliyor.
Şirketin farklı pazarlar ve müşteri ihtiyaçlarına yanıt veren çözümleri arasında tam elektrikli, hidrojen yakıt hücreli, plug-in hibrit ve tam hibrit modeller bulunuyor. Şirket, bu çeşitlilikle tüm kullanıcıların çevre dostu mobiliteye katkıda bulunabileceğine inanıyor.
2026'ya kadar 10 yeni tam elektrikli model tanıtmayı ve bu alandaki satışlarını 1,5 milyona çıkarmayı planlayan Toyota, yeni nesil bataryalar ve araç aerodinamikleri gibi alanlarda da yenilik çalışmalarını sürdürüyor.
- Avrupa'da sıfır ve düşük emisyonlu araç satışları
Avrupa'da da sıfır ve düşük emisyonlu araç satışlarıyla dikkat çeken Toyota'nın bu yılın ilk 7 ayında toplam satışlarının yüzde 71'ini hibrit, yakıt hücreli ve tam elektrikli araçlar oluşturdu. Şirket, 2026'ya kadar Avrupa'da 6'sı elektrikli araçlar için özel olarak geliştirilmiş platformlarda üretilmek üzere toplam 15 sıfır emisyonlu model sunmayı planlıyor.
2030'da Batı Avrupa'da sıfır emisyonlu satış oranının yüzde 50 olmasını öngören Toyota, pazar koşullarına göre bu oranı artırmayı hedefliyor.
Şirket, 2035'te ise Avrupa Birliği, Türkiye ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri ve Britanya'da alt yapının izin verdiği yerlerde tüm araçlarında karbon emisyonlarını yüzde 100 azaltmayı amaçlıyor.
Toyota, karbon nötrlük hedefi kapsamında Avrupa'da 2040'a kadar tamamen karbon nötr olmayı planlıyor. Lojistik ve değer zincirinde tam karbon nötrlüğe ulaşmayı hedefleyen şirket, hidrojen teknolojileri konusunda yatırımlarını sürdürerek hidrojenin kullanım alanının ve ekonomik ölçeklenebilirliğinin artırılmasını destekliyor. Toyota Avrupa'nın hidrojen fabrikası, bu alandaki çalışmaların merkezinde yer alıyor.