Yaklaşık 2 buçuk saat süren toplantının ardından, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, yerli ve milli projelerin desteklenmesine yönelik kararlılık vurgulandı.
"Çelik Kubbe Projesi Ele Alındı"
Toplantıda, Türk savunma sanayiinin eriştiği seviye ve gelecek hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Özellikle, katmanlı hava savunma sistemleri ile tüm algılayıcı ve silahların entegre çalışmasını sağlayan yerli ve milli "Çelik Kubbe Projesi" üzerinde duruldu. Bu proje, ortak hava resminin oluşturulması ve gerçek zamanlı olarak harekât merkezlerine ulaştırılması gibi kritik fonksiyonları içeriyor.
"Milli Muharip Uçak ve İHA Projeleri"
Milli Muharip Uçak KAAN, Bayraktar TB3, AKINCI ve AKSUNGUR gibi önemli hava aracı projeleri de toplantının ana gündem maddelerindendi. Bu projelerin tedarik süreçleri ve gelecek dönem faaliyetleri masaya yatırıldı. Ayrıca, sürü yetenekli, kamikaze ve mini insansız hava ve deniz araçları projeleri de değerlendirildi.
"Elektronik Harp ve Uzay Erişim Yeteneği"
Toplantıda, ülkenin uzay erişim yeteneğini artırmaya yönelik projeler, kara, hava ve denizlerde durumsal farkındalığı artırıcı sistemler ve elektronik harp sistemleri de ele alındı. Özellikle mini/mikro insansız hava araçlarına ve sürü yeteneğine sahip kamikaze insansız deniz araçlarına karşı savunma sistemi projelerine vurgu yapıldı.
"Modernizasyon ve Yeni Tedarik Projeleri"
Envanterdeki tankların ve savaş uçaklarının yerli ve milli imkanlarla modernizasyonuna yönelik projeler ile hava ve deniz araçlarının motor ve güç aktarma sistemlerinin geliştirilmesi projeleri de toplantıda görüşüldü. Komuta kontrol, haberleşme ve bilgi yönetim sistemleri, taktik tekerlekli zırhlı devriye aracı ve silah taşıyıcı araçlar, kıyı römorkörü ve bot sistemleri gibi çeşitli kara ve deniz araçları tedarik projeleri de ele alındı.
"Teknolojik Üstünlük ve İnsan Kaynağı"
Kuantum teknolojilerine yönelik altyapı oluşturma projeleri ve savunma sanayisinde ihtiyaç duyulan insan kaynağı yetkinlik envanterinin geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması hedefleniyor. Bu kapsamda, Savunma Sanayiinde Milli Yetkinlik Hamlesi Projesi de toplantıda karara bağlandı.
"Yüksek Azim ve Kararlılık"
Toplantıda, Türk savunma sanayiinde erişilen noktadan duyulan memnuniyet ifade edilerek, yerli ve milli teknolojiler kullanılarak daha yüksek azim ve kararlılıkla çalışmaların sürdürülmesi gerektiği vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin ve devletin desteğiyle Türk savunma sanayiinin daha da ileriye taşınması için azim ve kararlılıkla çalışmalara devam edileceğini belirtti.
Kaynak : PHA