Şirket yaptığı açıklamada PTA üretimi için gerekli tüm yardımcı işletmeler (buhar kazanları, demin su, soğutma kulesi, azot ve hidrojen tesisi ile basınçlı hava tesisi) devreye alındığını ve PTA üretim tesisinin beslenebilir duruma geldiğini belirtti.
Açıklamada, PTA Üretim Tesisi’nin devreye alınmasındaki birinci fazın, yüklenici firmanın denetimi altında Türkiye’nin en büyük proses hava kompresörünün çalışır hale getirilmesiyle gerçekleşeceği ifade edildi. Ek olarak, Proses hava kompresörü ve elektrik üretim tesisinin Ekim 2024 sonuna kadar faaliyete geçmesine yönelik çalışmaların sürdüğü dile getirildi.
“Tesisin güvenli ve eksiksiz şekilde devreye alınmasını teminen lisansör firma ekipleri tarafından yatırım sahasında gerçekleştirilen uyumluluk kontrolleri ve testler sorunsuz devam etmektedir.” denilen açıklamada şöyle devam edildi:
“Tesisin tamamının devreye alınma faaliyetlerinin önceden planlanan çalışma takvimi çerçevesinde yürütülmesi için lisansör firma ekipleri ve SASA yatırım ve işletme ekipleri iş birliği içinde çalışmalarını sürdürmektedir.”
Tekstil, Şişe ve Pet Cipsi Üretim Tesisi
Açıklamada Adana’da devam etmekte olan Tekstil Cipsi, Şişe Cipsi, Pet Cipsi yatırımları hakkında da bilgi veren şirket, bu yatırımların montaj çalışmalarının sona yaklaştığını ve tesisin devreye alınma işlemlerinin başladığını bildirdi.
Açıklamada “Tesisin daha önce planlanan çalışma takvimine uygun şekilde üretime başlamasına yönelik çalışmalar sorunsuz biçimde devam etmektedir.” denildi.
Elyaf Üretim Tesisi
Şirket, yıllık 350 bin ton kapasiteli elyaf üretim tesisi yatırımı hakkında ise basınçlı hava, kule suyu, çiller suyu gibi yardımcı tesisleri bu ay içinde devreye alacağını ve polyester elyaf çekme hatlarının deneme üretimlerinin planlanan çalışma takvimine uygun olarak kasım ayında başlamasının hedeflendiğini açıkladı.
Açıklamada ek olarak şu ifadelere yer verildi:
“Elyaf yatırımının önemli bir bölümünü oluşturacak yıllık 52.500 tonluk Düşük Ergimeli (Low-Melt) Polyester Üretim Tesisi ile hijyen, mobilya, tekstil, sağlık sektörlerinde kullanılan nonwoven ürünlerin halen tamamen dışa bağımlı olan önemli bir hammadde ihtiyacı yerli üretim ile karşılanmış olacaktır. Türkiye’nin ilk Low-Melt Elyaf Üretim Tesisi olacak bu yatırımın da daha önce planlanan çalışma takvimi çerçevesinde üretime başlaması öngörülmektedir.”