- Kayseri Valisi Gökmen Çiçek:
- "Kayseri Şeker'e bağlı üreticilerimizle Migros'u bir araya getirerek bölgesel bir kalkınma hamlesi gerçekleştirmek üzere iş birliği yaptık"
Migros'tan yapılan açıklamaya göre, törene, Vali Gökmen Çiçek, Vali Yardımcısı Ömer Tekeş, İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Migros Grubu Pazarlama İcra Kurulu Üyesi Ekmel Baydur, proje danışmanı Gürata ve Zzef İcra Kurulu Üyesi Erkan Gürkan ile Ağırnas Kadın Kooperatifi yöneticileri katıldı.
Açıklamada törendeki konuşmasına yer verilen Çiçek, kadın kooperatiflerinin ticaret kenti Kayseri'nin parlayan yıldızı olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Bu nedenle işbirliğine önem vermekteyiz. Temel amacımız kadın kooperatiflerini güçlendirmek ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır." ifadelerini kullandı.
Kentin verimli toprakları ve yerel ürünleriyle önemli ekonomik ve tarımsal zenginliğe sahip olduğunu aktaran Çiçek, "Yerel üretimin desteklenmesi amacıyla üreticilerimize bedelsiz tohum ve kamu teşvikleri sağlıyoruz. Kayseri Şeker'e bağlı üreticilerimizle Migros'u bir araya getirerek bölgesel bir kalkınma hamlesi gerçekleştirmek üzere iş birliği yaptık." açıklamasını yaptı.
Çiçek, kentte şeker pancarından sonra nadasa bırakılan tarlaların verimini artırmak üzere ekim planlamasında ürün çeşitlemesi yaparak yeni ürünlerin üretimine başlayacaklarını kaydederek, "Tarımsal kalkınmayla çiftçinin gelirinin artması, ürünlerin kalite ve standartlarının yükseltilerek Türkiye çapında satışa sunulması açısından bu işbirliğinin yararlı olacağına inanıyoruz. Migros ve Kayseri Şeker ile bir araya gelerek imzaladığımız iyi niyet sözleşmesinin ilimize hayırlı olmasını diliyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Kentte kurulan kadın kooperatiflerinin sayısının bir buçuk yılda 44 olduğu bilgisini paylaşan Çiçek, toplam cirolarının da 120 milyon liraya yaklaştığını belirtti.
- 25 farklı kategoride 299 çeşit ürün alıyoruz"
Migros Grubu Pazarlama İcra Kurulu Üyesi Ekmel Baydur ise kentin topraklarından çıkan ürünlere ve yerel markalarına destek sağladıklarını aktararak, "Kayseri'den mantı, çemen gibi yöresel ürünleri ile şeker, karkas et, şarküteri ürünleri, yufka, makarna, kahve, su, meyve suları, süt ürünleri, zeytin, meyve-sebze, elektronik ürünler ve tekstil ürünleri olmak üzere 25 farklı kategoride 299 çeşit ürününü alıyoruz." ifadelerini kullandı.
Baydur, alımlarla Kayseri ekonomisine yıllık 1 milyar liralık katkı sağladıklarına dikkati çekerek, "Bu yıl ek olarak, Kayseri Valiliğinin himayesinde, yerel üreticilerin desteklenmesi, bölgenin ekonomik olarak daha da güçlenmesi ve verimli tarım arazilerinde sürdürülebilir tarım modelleriyle üretim çeşitliliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar da yapıyoruz." açıklamasını yaptı.
Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile işbirliği kapsamında 24 ildeki Aile Kulüpleri'nden 2'si Kayseri'de bulunduğu bilgisini veren Baydur, "Türkiye genelindeki Aile Kulüplerimiz bugüne kadar yaklaşık 1 milyon kişiye eğitim verdi. Burada 225 farklı alanda eğitimler veriyoruz. Ürün yetiştiriciliği, arıcılık ve tarım eğitimleri gibi mesleki ve sertifikalı eğitimlerimiz de mevcut." değerlendirmesinde bulundu.
Gürata ve Zzef İcra Kurulu Üyesi Erkan Gürkan da Türkiye çapında yerel üreticileri bularak, onlara danışmanlık verdiklerini belirterek, "Böylelikle yerel ürünlerin üretiminde süreklilik sağlıyor, ulusal pazara çıkarak hak ettiği değeri görmesine fırsat yaratıyoruz. Kayseri Valiliğimizin önderliğinde hayata geçirdiğimiz projemiz ile bölgenin tarımsal kalkınmasına destek sağlayacağımız için mutluluk duyuyoruz. Bu kapsamdaki çalışmalarımıza farklı yörelerde, farklı ürünlerle devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.