KAYMAKAM PARTAL, DEPREM SONRASI MERAK EDİLEN SORULARI CEVAPLADI

6 Şubat itibariyle 11 İl’i kapsayan küçük kıyamet adını verdiğimiz 6 Şubat depremini yaşadık. 
Yaşananların ardından vatandaşımızın merak ettiği ve cevaplanmasını beklediği soruları İlçe Kaymakamımız Sayın Çağlar Partal’a sorduk. 

Sayın Kaymakamım depremden bugüne devletimizin imkanları ve sizlerin gayretleriyle çok ciddi çalışmalara imza atıldı. Vatandaşlarımız devam eden süreçle ilgili bazı soruların cevaplarını merak ediyor.  
SORU: Öncelikle en çok merak edilen konuların başında son verilerine göre Besni ilçe merkezinde, Belde ve köylerde yıkık, yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı, bina, sayısı hakkında bilgi verir misiniz?

Kaymakam Çağlar Partal, “Çevre şehirciliğinin itirazları üzerine yaptığı çalışmalardan sonra bizim şu an toplam Besni genelinde acil, ağır, yıkık ve orta hasarlı bina sayımız 4709 konut olarak ta 7489 konut var. Bunların içerisinde iş yeri ve ahırda var. Bu sayılarda değişiklikler olabiliyor. Çünkü itirazlar üzerine değişenler oluyor. İdari itiraz süreci bitmiş olmakla birlikte artık mahkeme süreçleri başladı. Küçük değişiklikler bundan sonra da olabilir. Ama genel itibariyle çok büyük değişiklikler olmayacağını varsayıyoruz.

Bunlardan ilk etapta acil yıkılacak ve yıkık statüde olan 1064 evi yıkıp kaldırdık. Geçtiğimiz günlerde de ağır hasarlı itiraza konu olmayan ağır hasarlı binaların ihalesini gerçekleştirdik. Şu an ekiplerimiz alanda bunları yıkmaya devam ediyor. Beldelerde, köylerde ve ilçe merkezinde ayrı ekiplerimiz var.

İlçe merkezdeki büyük kamu binalarında ağır hasarlı olan kamu binalarını da yıkmaya başladık ve hızlı bir şekilde ağır hasarlı binaları temizlemeyi planlıyoruz. Şu anda bildiğim kadarıyla adliye binası eski hastane bunların içerisinde. Eski hastane ve adliye yi yıktık. Eski hastane zaten metruk bir binaydı. Açıkçası deprem olmasa da yıkımını planladığımız bir binaydı. Yine keza aynı şekilde Hem de ağır hasarlıydı. Orayı yıkıp temizledik. Bu yıkımlar belki meydan projesi için ön çalışmalarımız olacak. Önümüzdeki süreçte de belediye binasını yıkmayı düşünüyoruz. 
Yeri gelmişken bu konuyu da bilgilendirme amaçlı verelim. Adliye binası şu anda Kayardı mevkiinde, SGK karşısındaki oniki dönümlük arsa üzerine yapılacak. Milli Eğitime tahsisli olan bu arsayı, Adalet Bakanlığına tahsisini gerçekleştirdik. İmarla ilgili küçük düzenlemeler kaldı. Onları da yaptıktan sonra inşallah bu yıl içerisinde inşaatın çalışması başlayacak.
              
SORU: Diğer merak edilen diğer bir soru da Besni’deki yıkılacak olan binaların yıkımının ertelenmesi konusunda nasıl bir planlama düşünülmektedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bize göndermiş olduğu listeler üzerinde hareket ediyoruz. İlk etapta gelen listelerde ağır hasarlı olup vatandaşın itiraz etmediği binalar var. Yani itirazı olmayan, kabul edilmiş ve ağır hasarlı olanların ihalelerini gerçekleştirdik.

Merkezde ilk ihalesini yaptığımız 411 ağır hasarlı bina var. İtiraza konu olmayan beldelerde 471, köylerde ise 1606 tane itiraza konu olmamış bina var. Onların yıkımlarını ihale ettik ama burada şöyle bir durum da ortaya çıkıyor. İdari hasar tespit durumuna itiraz etmemekle birlikte bizim almış olduğumuz iklim kararına da vatandaşlarımız mahkemeye itiraz edebiliyor. Bu da rakamlarda bir değişiklik oluşturuyor. Biz de o noktada mahkemeye gidilen itiraza konu olanların mahkeme süreçlerini bekliyoruz. 
             
SORU: Şu an Eskiköy'e yakın olan 15 Temmuz Şehitleri Mahallesi'nde yapımı devam eden TOKİ evleriyle alakalı AFAD marifetiyle yapılacak evlerle ilgili olarak Bunların kaç katlı yapılması ve toplamda kaç tane yapılması planlanıyor? 
             
Kaymakam Çağlar Partal, İlk etapta 1800 daire olarak ihale edildi. Ama bu sayı artacak diye tahmin ediyoruz. 4 veya 5 kat şeklinde olacak.


SORU:   TOKİ AFAD marifetiyle iş yeri, dükkan yapılacak mı? Toplamda kaç iş yeri ve dükkan yapılacaktır?

Kaymakam Çağlar Partal, “Bunlarla ilgili hak sahipliği sürecini başlattık. Depremdeki belki son aşama dediğimiz hak sahipliği sürecinde bunların hepsini topluyoruz. Hak sahiplikleri belirlendikten sonra İnşaat çalışmaları devam ediyor. Net sayıları ondan sonra belli olacak. 

SORU: Hak sahipliği noktasında vatandaşlara yardım için herhangi bir alan belirlendi mi ?

Kaymakam Çağlar Partal, “Hak sahipliği için iş yeri ve konut için aynı noktada hizmet veriyoruz. Kaymakamlığımızın giriş katında bir hak sahipliği büromuz var. Burada AFAD'tan gelen personelimiz var. Tabii ciddi bir yoğunluk oluyor orada. Bu yoğunlukta hem personel çalışmakta zorlanıyor hem de vatandaşın beklemesini önlemek amacıyla biz kendi bünyemizdeki Milli Eğitim'deki öğretmenlerimizle, kaymakamlıktaki  
personelimizden bir kısmını da AFAD personelinin yanında görevlendirdik. Amacımız şu. Özellikle yıkımın çok olduğu büyük noktalarda vatandaşın buraya gelmesini önleyip biz vatandaşın ayağına gidelim diyoruz.

İlk etapta Çakırhöyük'te bir hak sahipliği bürosu oluşturduk. Diğer büyük yıkımın olduğu yerlerde de arkadaşlarımızı gönderip vatandaşlardan yerinde taleplerini alıyoruz. Hem burada yoğunluk olmayacak hem de vatandaşımız buraya kadar yorulmamış olacak.

SORU: İşyerleri kendi mevcut alanlarına mı yapılacak? Yoksa onlar için özel bir alana mı yapılacak?
              Kaymakam Çağlar Partal: Bununla ilgili bir netlik yok Tabii ki herkesin genel isteği, vatandaşın isteği mevcut yere yapılması. Çarşının dağılmaması yönünde. Orada nasıl bir süreç işlenecek? Onu şu an kestiremiyoruz. 

SORU: Köylere yapılacak evlerin durumu nedir? Hepsi köy evleri şeklinde mi düşünülmekte?  
             
Kaymakam Çağlar Partal: Bunlarla ilgili çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Yer seçimi yapılıp problemi biten köylerimizde inşaatlar başladı. Evler Köylerde köy evi tarzında yapılacak. İlk etapta inşaatına başlanılan konutlarda bu kıştan önce vatandaşlarımızın evlerine girmesi planlanıyor. Köylerde yaşadığımız en büyük problem köylü vatandaşlarımızın hepsi olmasa da birçoğunun kendi yerine yapalım noktasında bir ısrarları var. Ama bu noktada fiziki ve hukuken imkansızlıklar var. Çünkü vatandaşımızın yerine yapalım dediği yer kendisine ait değil. Başka problemler de var. Veya da yeterli alan yok. Mecburen toplu alanlarda yapılması planlanıyor. 
        
SORU: Aynı soru Besni merkez için de geçerli ve vatandaş merak ediyor. Mevcut bulunan arsalarımızın içine kendi evimizi yapabiliyor muyuz gibi sorular var? Ve Yapılabiliyor gibi duyumlar var. 
                          
Kaymakam Çağlar Partal: Yani yıkılan evlerin hasarlı olanların önceki mülkiyet sahipleri kimse yine hak onlarındır.  Hak sahiplerinin oraya inşaat yapmaları imar mevzuatına göre nasılsa o şekilde olacaktır. Devletin bir tasarruflu olacak mı Besni için şu an çalışmalar devam ediyor. Evet olabilir netleşmedi. Ama olma ihtimali var. Özellikle On Beş Temmuz Mahallesi’ndeki uygun yerlerde yapılması için gerek idareler, gerek siyaset ve sivil toplum örgütlerinin bakanlığımız nezdinde çalışmaları var.
 
SORU: Besni’de özel alanda ev alan daire sahiplerinin arsaları ne olacak? Ev sahibi olan kişi TOKİ AFAD’dan ev alan boş arsasına diğer komşularıyla bina yapabilecek mi? Eğer yapabilirse TOKİ AFAD hak sahipleri bandında hak kaybı olacak ortak bir sorun. 

Kaymakam Çağlar Partal: Şu an hak sahipliğiyle ilgili şu anki süreçte, daha sonraki mülkiyet durumuyla ilgili gelişmeleri etkilemez. Yani şöyle vatandaş hak sahibi oldu. Bizim hak sahibi komisyonumuz, hak sahibini tescil ettikten sonra hak sahibisin dedikten sonra adamın ev alması veya yeni ev yapmasının o mevcut hak sahipliğini etkilemeyeceğini düşünüyoruz. 

SORU: Evi yıkılmış ağır hasarlı daire sahipleri konut yerine arsalarına bina yapabilmek için toplu kredi kullanım konusunda bankaların açıkladığı kredi desteği konusunda şu anda herhangi bir gelişme var mı? 

Kaymakam Çağlar Partal: Bu konuyla ilgili bizim bildiğimiz bir çalışma bir gelişme yok. Sayın bakanlarımızla yaptığımız toplantılarda da birçok seçenek
masaya yatırılıyor ve üzerine çalışmalar yapıldı. Ama bu konuda net bir bilgimiz yok.

SORU: Yine bu vatandaş kendi arsasına yaptırmak isterse burada bir planlama var mı? Evler kaç katlı olmak zorunda? Buna benzer bir çalışma yapıldı mı? Proje noktasında neler var?

Kaymakam Çağlar Partal: Şu an bir çalışma yok ama mutlaka onlarla ilgili bir imar planı çalışması yapılacak. 

SORU: İzmir ve Van depremlerinde birden fazla evi olan rezerv olanlardan birden fazla ev verildiği ifade edilmekte Besnide de nasıl bu nasıl olacak?

Kaymakam Çağlar Partal: Hak sahipliği süreciyle yasal boyutta ne deniyorsa o olacak. Hak sahipliği ile İlgili kriterler bilinmediği için bir karar vereceğiz. Yani iki evi var, üç evi var, on evi var.
Bunun belirli kriterleri var. Onlara uyanlar hak sahibi olacak. Yani şu anda vatandaşın on tane evi olsun. Devlet şu anda ilk planda bir tanesini yapacak. Yani buradaki amacı vatandaşın barınabileceği Bir ev vermek. Bu iki üçe çıkabilir mi?                                                                                     Bununla ilgili bir düzenleme yapılır mı? O konuda bir bilgimiz yok.
                       
SORU: Evi yıkılmış ağır hasarlı olup hak sahipliği hakkı olmayan daire sahiplerinin arsalarındaki hakkı ne olacaktır?
                    O hakları kendi oranlarında saklı kalacak. Herhangi bir sınırlama yok o mülkiyet hakkıyla ilgili. 
SORU:  Hayırsever Erdemoğlu Ailesi’nin müjdelediği evlerde son durum nedir?

Kaymakam Çağlar Partal: O noktada kamulaştırma bekleniyordu. Onun da çözüldüğünü Çevre Şehircilik Bakanının geldiği gün öğrenmiş olduk. Ama kamulaştırma problemi çözülmüş. Hızlı bir şekilde başlayacaklarını değerlendiriyoruz. Proje ve protokolün yapılmasından sonra da Erdemoğlu Ailesinin yapacağı evler inşallah hızlı bir şekilde başlayacaktır. 

SORU: Hayırsever Erdemoğlu Ailesi’nin müjdeledeği evler nasıl ve ne şekilde dağıtılacaktır?
Kaymakam Çağlar Partal: Bununla ilgili üzerine konuştuğumuz formüller var ama net bir karar verdiğimiz formül yok. Yani ilerleyen süreçte Erdemoğlu Ailesi ve Bakanlıklarımızla görüşülerek karara varılacak. Burada vatandaşın mağdur olması söz konusu değil. Erdemoğlu Ailesinin isteği. Bu evleri hızlı bir şekilde yapıp vatandaşa vermek.
Şu anda mağduriyet hızlı bir şekilde eve yerleştiğinde vatandaş hangi şartta ne olursa olsun mağduriyetini gidermiş olacağız.
                             
SORU: AFAD hak sahipliği başvurularında birçok konutun altındaki dükkanların akıbeti ne olacak? Bu dükkanlar Tekrardan tekrardan yapılacak mı?

Kaymakam Çağlar Partal: Onların da hak sahipliği başvurusunu alıyoruz. Yani hak sahipliği süreci şöyle işliyor. Hak sahipliği başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşlarımızın taleplerini alıyoruz. Sonra kurduğumuz komisyonda değerlendiriyoruz. Orada kriterlerimiz var. Bu kriterlere göre hak sahibi olanları belirleyeceğiz. Tabi mülkiyet çok önemli yani depremden önceki o bahsettiğiniz yerlerdeki mülkiyet yapısı nasıldı? Ona göre tek tek bakıp ona göre karar verilir. Şimdi bir kişinin mi birden fazla kişinin miydi bu noktada yine varis olanlar var.  Onlarla ilgili de hak sahipliği çalışması yapılacak.
                    
SORU: Yine bu ağır hasarlı orta hasarlı herhalde aynı apartmanda oturan aile sahipleri arasında ufak tefek anlaşmazlıklar oluyor. Burada bazıları orta hasardan az hasara dönmesi veya işte az hasardan ağır hasara dönmesi vesaire gibi bu tür şeylerde sorunları da yaşadık. Bunlarla ilgili sorunlar nasıl çözülecek?
                 
Kaymakam Çağlar Partal: O noktada evet vatandaşlar arasında bazı sorunlar yaşanabilir. Vatandaşlarımızı anlayabiliyoruz. Kimisi az hasarlı olduğunu düşünüyor gerçekten. Çünkü orada yaşayacak. Diğeri de ağır hasarlı olduğunu düşünüyor, Korkuyor belki. Ama burada Çevre Şehirciliğin teknik ekipleri vatandaşların görüşlerine ya da isteklerine göre karar vermediler. Oradaki teknik bilgileri ve uzmanlıklarına göre karar verdiler. Çevre Şehircilik ağır hasarlı dediyse bu ağır hasarlıdır. Artık bunun idari itiraz süreci de tamamlandı. Sadece mahkeme yoluyla itiraza konu olabiliyor. İkinci askıda çıktı, kesinleşti. Bundan sonra vatandaşımız hasar durumuyla ilgili bir itirazı varsa, doğru olmadığını düşünüyorsa bunun idari yargı yolu açık. Verilen idari bir karar olduğu için idare mahkemesine dava açarak taleplerini dile getirebiliyorlar. 
                           
SORU: 7269 sayılı kanuna göre hak sahipliği kapsamında bina yapılması ya da inşaat kredisi verilmesi süreciyle ilgili hak sahipliği ekranında sadece evler için ekran açılmıştır. Ev istemeyenler kredi için nasıl bir yol izleyecek?

Kaymakam Çağlar Partal: Onunla ilgili muhtemelen sistemde bir düzenleme yapacaklar. Bir seçenek sunacaklar diye düşünüyorum.
                   
SORU: Sayın Cumhurbaşkanımızın olası İstanbul depremi için alınacak tedbir doğrultusunda bir müjdesi olmuştu. Yarısı bizden kampanyası. Bu konuda İstanbul'da bir çalışma başlatıldı. Yarısı bizden kampanyası ile ilgili Besniyle ilgili bir çalışma var mı? 

Kaymakam Çağlar Partal: Şu an için o konuda bir çalışmamız yok. Bildiğim kadarıyla sadece İstanbul için geçerli. Aslında Besni’de dahil edilse güzel olur. Yeni Besni Mahallesi'ndeki metruk ve eski az hasarı olan binalar için. 
                 
SORU:  Hak sahipleri başvurularında e-Devlet üzerinden yapılan başvuru ile bizzat valilik ve kaymakamlıklara belge arz ederek başvuru arasında farklar mıdır? Yoksa vatandaşlar sistem yerine neden bu alanlara davet edilmektedir?                
                 
Kaymakam Çağlar Partal:  Böyle bir fark yok aslında ama her vatandaşımız E DEVLET’ten başvuru yapamıyor. Sebebiyle bazı sorunlar var. Mülkiyet sorunları var. Başka sorunlar var. Bunu da birebir ofislerimizden Gelip tereddüt ettikleri konularda danışmalarını istiyoruz. Çünkü bu hak sahipliği sürecinde vatandaşımızın başvuramadım veya e-Devlet'i kullanamıyordum. Başvuramadım gibi bir sebeple hak kaybına uğramasını istemiyoruz. Onun için arkadaşlarımız hafta sonu da çalışıyorlar. Sürekli görevliler orada.

SORU:  Başvurularında müşterek hak sahipliği sonucunda hak sahibi olmayanların binadaki müşterek hisseleriyle ilgili nasıl bir yol izlenecek? 

Kaymakam Çağlar Partal: Bunlar komisyonda değerlendirilecek. 

SORU: Binalardaki kapıcı dairesi olarak yapılan müştereklerin hak sahipliğiyle konusunda nasıl bir yol izlenecek.
                               
Kaymakam Çağlar Partal: Oralarda binaların ortak alanı muhtemelen özel bir mülkiyet şahsi bir mülkiyet olmadığını görüyoruz Onların değerlendirmesi de zor olur. İçinde oturanların hak sahibi olabilmesi mümkün değil. Çünkü onun değil. 

SORU: Son olarak yaşanan deprem sonrasında ağır hasarlı konutlar  enkaz altında kalan araçlarla alakalı talep toplama süreci oluştu. zarar tespitini bunlarla ilgili muhtemelen devletimiz, hükümetimiz bu konuda vatandaşımıza bir ödeme yapmayı planlıyor. Talep topladığına göre.  bunlarla ilgili bir gelişme var mı? 
                
Şu an için bir gelişme yok. Biz o talepleri, zarar tespitlerini yaptık. Vatandaşlarımızdan beyan usulüyle aldık. Burada olmayanlar da bulundukları illerde, ilçelerdeki Mal Müdürlüklerine başvuruda bulunarak bu taleplerle bize kaydettirdiler. Biz de bunlar gerekli üst mercilere gönderdik. Orada verilecek karara göre bir ödeme olacak veya olmayacak. O konuda şu an bir şey diyemeyiz.