TBMM Kartalkaya otel yangınını araştırma komisyonu bugün ikinci toplantısını gerçekleştirdi.

21 Ocak’ta yaşanan faciada hayatını kaybeden 78 vatandaşımız için başsağlığı dileyen Kurt, facianın tüm yönleriyle ele alınması, sorumluların tespit edilmesi ve benzer felaketlerin önlenmesi için gerekli önlemlerin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

“Kasıt Olmaz Ama İhmal Vardır”

Miletvekili Kurt, yangının ağır bilançosuna dikkat çekerek, “Bu büyük felaketin yaralarını hep birlikte sararken özellikle herhangi bir ihmal varsa, kasıt olmaz ama, mutlaka bir ihmal vardır ki böylesine ağır bir sonuç ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı. Kurt “Bunun da ortaya çıkması için buradaki bütün milletvekili arkadaşlarımızın canla başla her türlü katkıda bulunacağına inancım tamdır.” diyerek komisyon üyesi milletvekillerinin elinden geleni yapacağına olan güvenini dile getirdi ve olayın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer trajedilerin önlenmesi adına kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

Özellikle yangın güvenliği konusunda ciddi eksikliklerin olduğunu belirten Kurt, otelin yapısal özellikleri ve yangın önleme sistemlerindeki yetersizliklerin facianın boyutunu artırdığını vurguladı.

“Yangına Müdahale Kapasitesi Yetersiz”

Türkiye’de çok katlı binaların hızla arttığını ancak belediyelerin yangına müdahale kapasitesinin bu büyümeye ayak uyduramadığını belirten Kurt, belediyelerin yapı ruhsatlarını verirken, itfaiye araçlarının ulaşabileceği maksimum kat yüksekliğini dikkate alması gerektiğini vurgulayarak “Birçok bölgede 30 katlı, 40 katlı binalar yapılıyor. Bu belediyelerin yetki sahasında böylesi bir yangına müdahale edecek kaç itfaiye aracı vardır? Yani 40 kata uzanacak, yangına müdahale edecek kaç belediyenin yeterli aracı, teçhizatı vardır? İnanın, çok merak ediyorum ve bu konuyla ilgili de belediyelerin özellikle yapı ruhsatlarını verirken mutlaka kendisindeki itfaiye araçlarının çıkabileceği kat ve müdahale edebileceği yüksekliklerle de sınırlandırılmasının çok doğru ve faydalı olacağını düşünüyorum.” dedi.

“Eski İşletmelere Güncelleme Önerisi”

Mevzuattaki önemli eksiklerden birinin işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının yıllarca yenilenmeden kullanılabilmesi olduğunu belirten Kurt, bu durumun ciddi güvenlik riskleri doğurduğunu vurguladı. “Bir işletme işyeri açma ve çalışma ruhsatı alıp kırk yıl hiçbir şekilde o belgenin yenilenmemesi, mevzuatımızdaki en büyük yanlış ve eksiklerden biridir diye düşünüyorum. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı  alındığında bu ruhsatın altını oluşturan belgeler var. Tapu veya kira sözleşmesi, olumlu itfaiye raporu, yapı kullanma izin belgesi, vergi levhası gibi ilgili belgeler istenmektedir. Dolayısıyla bir kere, bir işyeri açma ve çalışma ruhsatını alıp bir daha denetlenmemesi mevzuatta gözden geçirilmesi gereken ana sorunlardan biridir” dedi.

Özellikle eski tarihli ruhsatların günümüz iş güvenliği kriterlerine uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Milletvekili Kurt, mevzuat değiştikçe yeni iş yerlerine bu kuralların uygulandığını, ancak eski ruhsatlara sahip işletmelerde aynı denetim mekanizmasının devreye girmediğini, bunun da ciddi riskler doğurduğunu, iş yeri ruhsatlarının periyodik olarak yenilenmesi ve denetimlerin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Miras Hukukunda Yaşanan Sorun

Yangında hayatını kaybeden ailelerin yakınlarının yaşadığı hukuki zorluklara da değinen Milletvekili Doç. Dr. Resul Kurt, “Önemli bir hukuki sorun var Sayın Başkanım. Bu beni de vicdanen de çok rahatsız ediyor, ben de kendi çapımda çözmek için uğraşıyorum. Veraset ilamında büyük sıkıntı yaşanıyor. Yani bana ulaşan Kartalkaya otelinde yakınları vefat eden vatandaşlarımız şöyle bir sorundan bahsettiler: Sulh hukuk mahkemesinde veraset ilamı için talepte bulunulduğunda mahkeme birlikte ölüm karinesinin uygulanması amacıyla ölüm saatinin tespit edilip edilemeyeceğini cumhuriyet başsavcılıklarına soruyor, adli tıplara soruyor. Dolayısıyla da birlikte ölümün tespiti mümkün olmadığı veçhilesiyle büyük bir sorun yaşanıyor. Yani burada bu sorunun da dile getirilmesini zaruri görüyorum.” dedi.

“Yangın Güvenliği Her Alanda Olmalı”

Son olarak yangın güvenliğinin sadece işyerlerinde değil, tüm yaşam alanlarında ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Kurt, yangın merdivenleri, dedektörler, sprinkler, aydınlatmalar, yangın eğitimleri, ilkyardım eğitimleri ve acil durum planlarının hayati önem taşıdığını belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Şirik, Kahta Devlet Hastanesini İnceledi Prof. Dr. Mehmet Şirik, Kahta Devlet Hastanesini İnceledi

Besni Güncel Haber Merkezi

Editör: Fatih Karakuş