Sasa Polyester, Merinos, Dinarsu gibi markaları bünyesinde barındıran Erdemoğlu Holding, yaklaşık 100 milyar TL’ye ulaşan cirosuyla Türkiye’nin en önemli gruplarından biri. Erdemoğlu Holding’in temelleri İbrahim Erdemoğlu’nun baba mesleği olan halı ticaretine üniversite yıllarında başlamasıyla atılıyor. 1998 yılında Merinos Halı’yı kuran, ardından Dinarsu’yu ve polyester elyaf, filament, polyester bazlı polimerler konusunda dünyanın önde gelen üreticilerinden  olan SASA Polyester’i satın alan Erdemoğlu, bugün “Türkiye’nin en zengin insanları” listesinde üst sıralarda yer alıyor. 

Erdemoğlu'nun açıklamaları, halka arz planı, yatırım ve 2025 planları

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, Ekonomist Dergisi’ne verdiği röportajda, "Merinos Halı'yı önümüzdeki yıl halka açmayı planlıyoruz. Dedi.

"Merinos'u halka açacağız"

"Merinos Halı'yı önümüzdeki yıl halka açmayı planlıyoruz. Tahminen 2025'in beşinci ayını bulur. Halka arz ile güçlenen sermaye yapımızın etkisiyle maliyet avantajı yaratarak domine ettiğimiz pazarlardaki karlılığımızı artıracağız. Halka arzdan gelen kaynağı işletme sermayesi finansmanında değerlendireceğiz."

Grubun en büyük projelerinden biri olan Yumurtalık yatırımında son durum nedir?

Yumurtalık Petrokimya Tesisi Projesi, Türkiye'nin en büyük petrokimya tesislerinden biri olacak. Polyester polimer üretiminde kullanılan yan işlenmiş ham maddelerin yanı sıra bazı yüksek katma değerli ürünlerin üretileceği bir petrokimya üretim tesisi olarak geliştirmeyi planlanıyor.

Yumurtalık yatırınım bütçesi ilk etap için 5,5 milyar dolar olarak öngörülüyor. Toplam 11 milyon metrekareye ulaşması planlanan proje sahasında kurulacak tesislerde yapılacak üretim yüzde 100 ithal ikamesi olacaktır. 20 milyar dolar yatırım tutan ile yaklaşık 12 yılda tamamlanması beklenen projeye; devam eden yatırımların tamamlanarak nakit akışı sağlamaya başlamasını takiben 2025 yılında başlanılması planlanıyor. Yumurtalık projesinde yer konusunda tamamen işlem bitmediği için iş ortaklığı konusunda kimseyle görüşmeye başlamadık. Ama SASA'ya or- tak almayacağız. Oradaki kuracağımız şirketler ortak olacak.

Bugün grup cirosunun yüzde kaçı SASA'dan geliyor?

 Grup cirosunun yüzde 60'ı  SASA'dan geliyor. Güncel durumda yüzde 25 oranında gerçekleşen ihracatın yatırımların devreye gireceği 2025 yılından itibaren artarak uzun dönemde yüzde 50 oranına yaklaşmasını bekliyoruz.

Yıl sonunda tamamlanması planlanan PTA yatırımı gruba nasıl bir ivme katacak?

CW Enerji'nin " Satış Noktaları Toplantısı" gerçekleşti CW Enerji'nin " Satış Noktaları Toplantısı" gerçekleşti

375 bin metrekare alanda yapımı devam eden PTA yatırımının 2024 Aralık ayında devreye alınmasını planlıyoruz. 2025 yılından itibaren ham madde ve dönüşüm maliyetlerde yaratacağı düşüş ile şirketimize rekabet avantajı kazandıracak. PTA'da 2025 yılında yıllık 1,5 milyon ton sonraki yıllarda yıllık 1,7 milyon ton üretim planlanıyor.

Halıda dünyanın önemli oyuncularından birisiniz. Bu alanda nasıl bir büyüme stratejisi izleyeceksiniz?

Halı sektöründe ürün çeşitlendirme ve modernize edilen makine parkurumuz ile rekabetteki yerimizi korumayı hedefliyoruz. Bununla birlikte duvardan duvara halı (tufting) sektöründe de yaptığımız yatırımlarla pazar payımızı artırmayı planlıyoruz. Merinos Halı'da parça halıda yıllık 50 milyon metrekare, tufting halıda yıllık 80 milyon metrekare üretim kapasitemiz var. Halının ham maddelerinden MTR tesisinin yatırımı devam ediyor. Yaklaşık 215 milyon dolar yatırım bütçeli projenin 2025 temmuz ayında devreye girmesi planlanıyor. Üretimin yüzde 25'lik kısmını Merinos Halı kendi tüketimde kullanacak kalan kısmı yakın coğrafyadaki firmalara satacak, ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere 50'den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Özellikle parça halıda dünya genelinde talep gelmeye devam ediyor. Parça halıda Amerika'da satılan her dört halıdan biri, Avrupa'da ise satılan her üç halıdan birisi Merinos.

Grubun sürdürülebilirlik stratejisinden bahsedebilir misiniz?

Erdemoğlu Holding olarak, küresel iklim hareketi için çalışmalarımıza ivme kazandırdık. Bu konuda en önemli örneklerden biri PTA tesisimiz. PTA'da ilk çalıştığında biz elektrik vereceğiz, sonra kendi elektriğini kendi üretecek. Bir daha elektrik kullanmayacak. Havaya uçuşan gazlarla yapılan bir teknoloji. EBRD, çevreci olmaması münasebetiyle hiçbir petrokimya şirketine kredi kullandırmamış. Çevreci olduğundan dolayı ilk kez SASA'ya kredi verdi. PTA üretim tesisi için EBRD'den 75 milyon Euro kredi kullandık. Hem enerji hem atıktan dolayı. Atığın yüzde 65'ini tekrar işletmede kullanıyoruz. Yüzde 34'ünü de geri dönüşümde kullanıyoruz. Yüzde 1'ini dışarıya kullanacağız. Oradaki arıtma tesisimizi de dünyada örneği az olan bir yapıda kurduk. Bilimsel tabanlı hedefleri olan sürdürülebilir iş modelimiz, yalnız iklim değişikliği için planlanan yol haritaları ile sınırlı kalmayacak. Bu doğrultuda sürdürülebilirlik stratejimizin merkezinde; çevresel, sosyal ve yönetişim unsurlarında Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda projelerimiz devam edecek.

Kaynak: Ekonomist Dergisi

Editör: E. Soydan Doğru