Hastaneden yapılan açıklamaya göre, halk arasında kanal tedavisi olarak bilinen dişin kökünde yer alan damar ve sinirlerin çıkarılması, oluşan alanın temizlenip şekillendirildikten sonra doldurulması işlemi olarak bilinen endodontik tedavi sonrası bazı komplikasyonlar yaşanabiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sezgin, kanal tedavisinin genellikle dişteki enfeksiyonun ortadan kaldırılması için uygulanan etkili bir yöntem olduğunu belirtti.

Sezgin, tedavi sonrası enfeksiyonun yeniden gelişebileceği durumlar olduğunu kaydederek, "Kanal tedavisinin başarısız olmasının başlıca nedenleri arasında dişin tam olarak temizlenmemesi, kök kanallarının yetersiz doldurulması, üst restorasyonun kalitesinin yetersiz olması, veya dişteki yapısal bozukluklar yer alır." ifadelerini kullandı.

Kanal tedavisinin başarısız olduğunu gösteren başlıca işaretler arasında, tedavi edilen dişin üzerinde yemek yerken oluşabilecek ağrı, ağız içinde veya dışında oluşan şişlikler, apse oluşumu ve dişin renginde koyulaşmanın sayılabileceğini aktaran Sezgin şu değerlendirmede bulundu:

"Eğer tedavi edilen dişte ağrı uzun süre devam ediyorsa veya sonradan oluştuysa, aynı zamanda bu duruma şişlik de eşlik ederse, bu enfeksiyonun yeniden ortaya çıktığını veya yayıldığını gösterebilir. Bu durumda hastaların vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurması gereklidir."

Sezgin, başarısız kanal tedavisinin yeniden tedaviyle düzelebileceğini ve tedavi edilmemesinin enfeksiyonun daha da ilerlemesine yol açabileceğini belirtti.

Kanal tedavisinin başarısız olduğu durumlarda erken müdahale ile sorunun çözülebileceğine değinen Sezgin, "Röntgen çekilerek dişteki enfeksiyonun boyutu ve yayılımı tespit edilebilir. Erken müdahale ile dişin kurtarılması mümkündür." bilgisini paylaştı.

Biruni Üniversitesinden Doç. Dr. Ordueri'ye TÜBA-GEBİP ödülü Biruni Üniversitesinden Doç. Dr. Ordueri'ye TÜBA-GEBİP ödülü

Kaynak: aa