Besni Ziraat Odası Ali Erdemoğlu Konferans toplantı salonunda yapılan toplantıya Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, Besni Eğitim Vakfı (BEV) Başkanı Şaban Çağıran,  Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Bölge Koordinatörü Hamit Doğan, Başkent Üniversitesi Sosyoloji Pr. Mustafa Gündüz, Bethesna Kadın Kooperatifi Başkanı İpek Küreci, Başkan yardımcısı Fatma Özoğul, yönetim kurulu üyesi Selvinaz Karaboğa, Besni İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömer Şahin, Besni Ziraat Odası Başkanı Ali Günaydın, Adana Besnililer Derneği Başkanı Av. Ahmet Neşet Aytekin, İzmir Besnililer Derneği Başkanı Veysel Önder, Ak Parti Belediye Başkan A. Adayı İsmail Sümer, Merinos KSS. Başkanı Haci Arslan, Badem Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Sağ, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hayati İşitmen, Besni Güncel Gazetesi İmtiyaz Sahibi Emin Soydan Doğru, Besni Ekspres Gazetesi İmtiyaz Sahibi Tarık Önder ve Bethesna Kadın Kooperatifi üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Panelin Moderatörlüğünü yapan BEV Başkanı Şaban Çağıran; ‘Eğitim bayramında kararlaştırılan Besni’deki kooperatifleri canlandırma programı kapsamında yapılan ilk toplantıya Bethesna Kadın Kooperatifi ile başlıyoruz dedi. Bugüne kadar kooperatif neler yapmış hangi süreçlerden geçmiş genel olarak işletmeleri var mı binaları var mı üretim aşamasından pazarlamaya pazarlamadan ürünün son alıcılar tarafından geri dönüşlerine kadarki bütün kapsamı konuşup ne gibi sıkıntılar yaşanmış çözüm önerileri nelerdir neler yapılabilir bizlerde bilgi birikimlerimizi aktararak bunları birlikte konuşup çözüme varacağız ’dedi.

Bethesna Kadın Kooperatifi adına Zafer Özoğul sunum yaptı. Kooperatifin yönetimi işleyişi bugüne kadar neler yapıldığı ilerleyen zamanlarda neler yapılacağı oluşturulan markalar hakkında bilgi verdi.

Bethesna Kadın Kooperatifi Başkanı İpek Küreci ; ‘Yönetim olarak  yeni bir kadroyuz gelecek için ümitliyiz yeni başladığımız için üretim sezonun kaçırdık hazırlıklarımız yeni üretim sezonuna göre yapıyoruz elimizden gelen gayreti göstererek bölge ve özellikle kadınlar için  faydalı olacağını düşünüyoruz ve bu yönde adımlar atacağız’ dedi.

Bethesna Kadın Kooperatifi Yönetim kurul üyesi Selvinaz Karaboğa yaptığı konuşmada; ‘Daha önceki dönemde Özellikle üzüm ve fıstık üretimi yapılan köylerde ürünler alımı yaptık aldığmız ürünleri tesisimizde işleyerek paketlemesini yaptık yaptığımız ürünler arasında nar ekşisinden, üzüm paketlemeye kurutulmuş sebzelere kadar birçok ürün işleyip paketledik marka çalışmaları için bir çok araştırma yaptık. Ülkemizin diğer illerinde kurulu olan Besnililer derneklerine paketler hazırlayarak hem tanıtım yapmak hem destek almak için adımlar attık yalnız kendi adıma yaşadığım bazı üzücü olaylardan dolayı Kooperatiften biraz uzak kalınca kopmalar yaşandı ve sonuçta sürdürülebilir olamadı ’dedi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Bölge Koordinatörü Hamit Doğan yaptığı konuşmada; Bugün burada yapılan panel Besni adına çok anlamlı dünyadaki birçok köklü kooperatif hikâyesinin başlaması aynen bunun gibi bir araya gelerek toplanıp karar alması ile başladı. Türkiye bir kooperatif cenneti ama çoğu kağıt üzerinde ve faal değil özellikle kadın kooperatifleri bizim ülkemizde de çok değer verilen oluşumlardır dedi. Öncelikle kooperatifin stratejik bir planı olmalı bundan 5 yıl sonra bir daha toplandığımızda kooperatifimiz nerede kendisini görüyor bunu sormak isterdim ve neden bir Şirket değil’de kooperatif kurdunuz bunu kooperatif üyelerinin bir defa içselleştirmesi lazım sadece para kazanıp bireysel olarak değil sosyal sorumluluk alarak bölgenin kalkınması adına üyelerin ve yönetimin bunu içselleştirmesi lazım ve kooperatif strateji planı oluştururken başarılı örnekler yanında başarısız olanlar neden başarısız olmuş bunlarında araştırılarak kooperatifin geleceği için dersler çıkarılabilir ve yönetim anlamında profesyonel hizmet alınmalı ve bu işe tam zamanlı mesai harcayacak personel çalıştırılmalı kurumuzu ve birçok kurum kuruluş kooperatifleri desteklemektedir’ dedi.

Pr. Mustafa Gündüz; ‘Kendi şahsıma gönüllü olarak Besni’de kooperatiflerin canlandırılması için eğitim aşamasındaki her konuda elimdeki bütün imkânları seferber edeceğim bilgi birikimlerimi vererek mesai harcayacağım ’dedi

İbrahim Erdemoğlu; bölgesel kalkınma için kooperatifleşme yoluyla üreticilerin desteklenmesi, yöre ürünlerinin dünyaya satışı ve pazarlanması konusunun çok önemli olduğunu, kendisinin kooperatifin ve üreticilerin desteklenmesi için üzerlerine düşeni yapacaklarını belirtti.

Haber : Güncel Haber Merkezi