Üretilen üzümlerin bir kısmı kurutulurken, diğer bir kısmı da bastık (pestil) ve pekmez olarak ayrılır. Suvarlı Beldesi'nde üzüm üreticisi olan Zeynel Yıldırım, bağ bozum zamanında üzümlerini pekmez yapımı için kullandıklarını söyledi.
Pekmez üretimi konusunda gazetemize bilgi veren Yıldırım;’Pekmez yapımı oldukça meşakkatli bir süreçtir ve büyük bir emek gerektirir. Sabahın erken saatlerinde kalkarak bağlara gidilip hasat işlemi başlar. Hasat devam ederken, üzümler geniş bir alana dökülür ve kadınlar tarafından pekmez yapımı için seçilir. Seçilen üzümler çuvallara konularak tepelenmek üzere özel havuzlara taşınır. Burada tepeleme işlemi başlamadan önce çuvalların içine özel pekmez toprağı konur ve tepeleme işlemi başlar. Üzüm iyice tepelendikten sonra üzüm şerbeti elde edilir ve üzüm posası ayrılır.
Şerbetin ilk aşaması için ocakta hazırlanan bakır kazan veya leğenlere boşaltılır ve içerisine yöreye özgü bazı aromatik bitkiler olan balbaşı, sütleğen (haşıl) ve incir dalları eklenir. Bu aromatik bitkiler, pekmeze eşsiz bir lezzet katar. Kaynama işlemi 7-8 saat kadar sürüyor kaynama işleminden sonra şerbet, dinlendiriliyor. Dinlendikten sonra ocağa geri götürülerek 7-8 saat daha kaynatılır. Son olarak pekmez soğumaya bırakılır ve temiz bidonlara doldurularak saklanır. 1.5 ton üzümden yaklaşık olarak 250 ile 300 kg pekmez elde ettiklerini söyledi.’
Haber : Mustafa Peşket