Besni Kaymakamlığı ve Besni Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen şenlikler kapsamında, Kaymakam Çağlar Partal, protokol üyeleri, Milletvekili Av. Mustafa Alkayış ve yarışmacılarla birlikte üzüm toplama etkinliğine katıldı.
İlçenin bereketli topraklarında yetişen üzümler, görsel bir şölen eşliğinde hasat edildi. Pekmez, üzüm şırası ve pestil gibi geleneksel ve sağlıklı lezzetlerin temelini oluşturan bu üzümler, şenlik boyunca ilçe genelinde toplanmaya devam etti.
Besni Belediye Başkanı Reşit Alkan yaptığı konuşmada; Sayın vekilim, Sayın Kaymakamım kıymetli il tarım müdürümüz, merkez ilçe başkanımız ve burada bulunan muhtarlarımız, hoş geldiniz Başkan Alkan konuşmasında şunları ifade etti; “Biliyorsunuz Besni Üzümü coğrafi işaret almış bir ürün. Nereye giderseniz gidin başka bir memleketin üzümü dahi olsa üzerine Besni Üzümü yazıp satılan nadide bir meyvemiz var. Burada her zaman olduğu gibi bizim için bir şans olan Sayın kaymakamımız Çağlar Partal beye çok teşekkür ederim. Bu etkinlikte en büyük rol onun. Sağ olsun belediye olarak bizi de onur etmek adına bizi de dahil ettiler bu programa. Bundan sonraki dönemde inşallah geleneksel hale getirip daha sonra gelecek arkadaşların da devam ettirmesini temenni ediyorum. Yarışmacı arkadaşlara başarılar dilerim. İnşallah bu etkinlik memleketimizin tanıtımı adına bir vesile olur”
Tarım ve Orman il Müdürü Nurettin Kıyas; “Adıyaman ili bağcılık açısından gerçekten dünyanın eski kadim illerinden biridir. Bağcılık yine bu ilimizde çok kadim bir ürün, Kommagene Krallığı ve Antik Perre kentinin birçok harabelerinde üzümün işlendiğine dair birçok kalıntılara rastlamaktayız. Dolayısıyla bu kadim kültürü devam ettirmek açısından bu etkinlikler gerçekten çok anlamlı ve önemli. Adıyaman’da 90 bin dekar alanda bağcılık yapılmaktadır. Bu 90 bin dekarın dörtte biri Besni ilçemizde yer almaktadır. Besni’de Peygamber Üzümü coğrafi işaret almış bir üzüm çeşidi olarak üretilmektedir. İlimizde 44 bin ton üzüm üretimi yapılmaktadır. Son 2-3 yıldır çiftçilerimiz yoğun emek ve göçlerden dolayı bağcılığı biraz terk etmeye başladılar. Biz de bir takım tedbirler alarak, projeler uygulayarak çiftçilerimizin bu faaliyette kalmasına katkı sunmaya çalışıyoruz. Son üç yıldır yaklaşık 16 milyon TL’lik projeyle üzüm sıkma makinesi, budama makasları ve kurutma malzemeleriyle çiftçilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu yılda GAP İdaresinden bir projemiz daha geçti, inşallah sezona yetişmese de bu yıl içerisinde çiftçilerimize üzüm sıkma makinesi dağıtacağız. Çiftçilerimiz pekmez veya pestillerini yaparken biraz daha yoğun emekten çıkıp bu işi makineyle yapmaları konusunda yardımcı olacağız. Bu projemize Besni ilçemiz de dahil. Bu etkinliğe emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”
Kaymakam Çağlar Partal; Besni çalışkan insanların yaşadığı bir şehir, burada üzüm üretimi konusunda belki antik çağdan beri bir üretim var. Üzümün çeşitli türev ürünleri de burada hep olmuş.
Devam etmiş. Bu gelenekte hala üretim de hala devam ediyor.
Sayın müdürümüzün dediği gibi Besni'de 20.000 dekar alanda kayıtlı kayıtsız yaklaşık 15.000 ton civarında bir üzüm üretimi var. Aslında bu ciddi bir üretim ve genelde de işte bir kısmı kurutmaya, bir kısmı bastık, şire dediğimiz şekilde türev ürünler olarak değerlendiriliyor ve ciddi de bir ticaret acımı yaratıyor Besni’de.
Ekonomimize hem Besni ekonomisi hem ülkemizin ekonomisine ciddi katkı sağlayan aslında stratejik bir ürün. İnsanlarımız özellikle kadınlarımız burada çok çalışkanlar, bir bin yıl boyunca buna emek verip üretiyorlar. Bu bağ bozumuyla hem üzüm türlerimizi, beşli üzümü diyoruz ama çok çeşitli üzüm türleri var. Burada beş üzüm türümüzle bir yarışma yapacağız. Yarışmayla amacımız birinci, ikinci bir derece belirleyeceğiz ama esas itibariyle yarışmadan bizim kastımız bu üzüm türlerini bir hatırlatma
Bunları tekrar güncellemek ve hatırlatmak amacıyla bu yarışmayı düzenledik. Yaklaşık kırka yakın üreticimiz de bu beş kategoride yarışmaya başvurdular. Katılımlar için ben onlara da teşekkür ediyorum. Bir yandan değerlendirme sürüyor. Jürimize ’de teşekkür ediyorum.
Ama tanıtım konusu ve pazarlama konusunda da bu tip etkinliklerle çiftçimizin, tüccarımızın önünü biz açmak istiyoruz. Yine yarışmaların yanında Besni'de herhalde bu bir aylık sürede özellikle Besni'de büyüklerimizi, annelerimizi, nenelerimizi dinlediğimizde hemen hemen her evde pekmez kaynatılıyor, bastık yapılıyor, bulgur kaynatılıyor ve bu çok güzel bir sosyal olguyla birlikte devam ediyor.
Emek veren herkese teşekkür ediyorum. Yaklaşık bir aydır müdür arkadaşlarımız, memur arkadaşlarımız çalışıyor. Yine Atmalı Köyümüzün sakinlerine muhtarımıza Burada kazanların başında sabahtan beri bekleyen arkadaşlarımıza Sizlere de katılmalarınız dolayı teşekkür ediyorum. Yarışmacılara da başarılar diliyorum inşallah. Gelecek yıllarda daha güzel etkinliklerde bir arada oluruz.” Dedi
Adıyaman Milletvekili Av. Mustafa Aklayış; Öncelikle böylesi güzel bir programı düşünen bunun kararını alan herkese bir Adıyamanlı olarak teşekkür etmeyi sorumluluk biliyorum. Az önce konuşmacılarımız çok kıymetli tarım il müdürümüz, belediye başkanımız, sayın kaymakamımız da dile getirdiler Üzümün şehrimizdeki çok uzun yıllara dayanan kadim bir geleneği var. hatta atasözlerine de konu olmuş. Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur, bakılırsa bağlıyor Ekiminden sürümünden şu kergelerin oluşturulmasına kadar çok meşakkatli bir süreç.
Çok uzun emek yoğun gerektiren, alın teri gerektiren bir süreç ama özellikle besnili kardeşlerimiz hem ülkemizde hem de dünyada bu konuda nam salmış kardeşlerimiz. Besni insanımız zaten çalışkan her alanda da gerçekten başarılarıyla bizi umutlandırıyorlar, gururlandırıyorlar. Besni üzümü de artık dünyaya mal olmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde zaman zaman ikramlarımız da oluyor.
Belki birçok yerde üzümü geçiyor ama besne üzümünün tadı Türkiye'de dünyada hiçbir yerde yok. Biz bunun inşallah daha geniş keklere ulaştırılması ürünün daha nitelikli, daha kaliteli üretimi tanıtımı noktasında çalışmaya gayret göstereceğiz.
6 Şubat’ta hepimiz bir deprem yaşadık. maddi manevi kayıplarımız var, az önce kısmen de olsa kıymetli kaymakamımızdan besle ilişkin bilgilerimizle aldık.
Bu yaraların sarılması için devletimiz, hükümetimiz yoğun bir gayret içerisinde bu etkinliklerde yavaş yavaş hayatın normalleşmesi, yavaş yavaş umutlarımızın artması, geleceğe yönelik olarak tekrar birlik ve beraberliğimizi ortaya koyma noktasında bir vesile oluyor. İnşallah bu yıl birincisini yapıyoruz.
Bir başlangıç olsun, bir start olsun. önümüzdeki yıllarda kıymetli belediye başkanım değerli kaymakamımız, buradaki kıymetli müdürlerimizle beraber inşallah daha görkemli, daha coşkulu, belki Türkiye'de de ses getirecek bir bağ bozulma etkinliğini hep beraber yaparız. Dedi”
Yarışmalar ve Kazananlar
Bağ Bozumu Şenlikleri'nin en heyecanlı bölümlerinden biri olan üzüm yarışmaları, büyük bir rekabet içinde geçti. Yarışmalarda dereceye giren katılımcılara ödüllerini Kaymakam Çağlar Partal, Milletvekili Mustafa Alkayış, Besni Belediye Başkanı Reşit Alkan ve İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas takdim etti.
Dereceye Girenler
Peygamber Üzümü Kategorisi:
1. Aysel Ulakçı
2. Hasan Ulakçı
3. Ali Ulakçı
Serpene Kıran Kategorisi:
1. Ramazan Zengi
2. Ramazan Kurt
3. Reşit Zengi
Kızlar Tahtası Kategorisi:
1. Faruk Zengel
2. Dilek Zengi
3. Yusuf Şentürk
Ağ Üzüm Kategorisi:
1. Ömer Erpak
2. İrfan Dağ
3. Bekir Zengi
Bağ Bozumu Şenlikleri, Besni'nin zengin tarım kültürünü kutlayan ve gelecek nesillere aktaran bu önemli etkinlikle sona erdi.