İSTANBUL (AA) - Beko, 1,5 derecelik senaryo doğrultusunda yakın vadeli hedefleri ve net sıfır hedefi için sürdürülebilirlik alanında dünyanın en saygın kuruluşlarından Bilim Temelli Hedefler Girişimi'nden (SBTi) onay aldı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, ev teknolojileri sektörünün önde gelen markalarından Beko, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarıyla uluslararası kuruluşlardan takdir görmeye devam ediyor.

"Her evde sürdürülebilir yaşamlara ilham vermek" hedefiyle üründen üretime, tedarikten satış ve satış sonrasına kadar tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik odağında kurgulayan şirket, 1,5 derecelik senaryo doğrultusunda, yakın vadeli hedefleri ve net sıfır hedefi için SBTi'den onay aldığını duyurdu. Yakın ve uzun vadeli hedefleriyle küresel iklim kriziyle mücadelede sektörüne öncülük eden şirket, sürdürülebilirlik alanındaki uzun soluklu taahhütlerini güçlendirerek net sıfır bir geleceğe bağlılığını gösterdi.

Beko'nun SBTi tarafından onaylanan yakın vadeli hedefleri arasında 2030 yılına kadar, 2022 baz yılına göre mutlak Kapsam 1 ve 2 sera gazı emisyonları ile ürün kullanım fazından kaynaklanan mutlak Kapsam 3 emisyonlarını yüzde 42 oranında düşürmek yer alıyor. SBTi'nin onayladığı 2050 yılında net sıfır olma taahhüdü doğrultusunda şirket, 2022 baz yılına göre mutlak Kapsam 1-2 ve mutlak Kapsam 3 sera gazı emisyonlarını yüzde 90 oranında azaltmayı hedefliyor.

Karmod, prefabrik okul projesini tamamladı Karmod, prefabrik okul projesini tamamladı

- "Sektörümüzü hızla karbonsuzlaştırmak, son derece önemli"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Beko Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Bulgurlu, sürdürülebilirliği bir iş modeli olarak gördüklerini vurgulayarak, "İklim krizinin etkilerini her geçen gün daha şiddetli hissediyoruz. Haziran-Ağustos dönemi, kayıtların tutulmaya başlandığı 1940'tan bu yana dünyanın en sıcak dönemi olarak kayda geçti. Bilim insanları, 2024 yılının gelmiş geçmiş en sıcak yıl olma olasılığının arttığını belirtiyor. Geldiğimiz noktada sektörümüzü hızla karbonsuzlaştırmak, yalnızca gezegene ve topluma yönelik sorumluluğumuz değil, aynı zamanda işimizin geleceği için de son derece önemli." ifadelerini kullandı.

Beko olarak, üretim ve araştırma-geliştirme başta olmak üzere, tüm süreçlerde karbon ayak izlerini azaltmaya, enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerji kurulu güçlerini artırmaya odaklandıklarını vurgulayan Bulgurlu, fabrikalarını "Endüstri 4.0" standartlarında dijitalleştirerek verimliliği artırdıklarını, enerji verimli ürünlerle sektöre öncülük ettiklerini belirtti.

2015 baz yılına göre, 2023 sonu itibarıyla üretim süreçlerinde ürün başına enerji tüketimini yüzde 25,7 oranında azalttıklarına değinen Bulgurlu, şunları kaydetti:

"Sadece 2023 yılında, 373 enerji verimliliği projesi ile yaklaşık 95 bin 680 gigajoule enerji tasarrufu sağladık ve artan verimliliğimizin bir sonucu olarak, 6 bin 983 ton karbondioksit eşdeğeri emisyon salımını önledik. Tüm üretim operasyonlarımızda yüzde 64 oranında yeşil elektrik kullandık. 2030'a kadar tüm üretim tesislerimizde yüzde 100 yeşil elektrik kullanmayı ve atık geri dönüşüm oranımızı yüzde 99'a çıkarmayı hedefliyoruz. Gezegene etkimizi azaltma hedefimizle, paydaşlarımızın da bu alanda bizimle aynı çizgide olmasına önem veriyoruz. 2030 yılına kadar tedarikçilerimizin de yeşil elektrik kullanım oranını yüzde 100'e çıkarmayı amaçlıyoruz. Nihai hedefimiz, net sıfır bir gelecek. SBTi tarafından aldığımız onay, sürdürülebilirlik çalışmalarımızın doğruluğunu ve bilimsel bir temele dayalı hedeflerimizin güvenilirliğini pekiştiriyor."

Şirketlere, Paris Anlaşması'nın 1,5 derecelik senaryo hedefiyle uyumlu şekilde sera gazı emisyonlarını azaltmaları için hedefler belirlemesinde rehberlik eden ve bu hedefleri doğrulayan SBTi, iklim değişikliğiyle mücadelede özel sektörü etkin bir rol oynamaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

- 90 megawatt peak'in üzerinde yenilenebilir enerji kurulu gücüne ulaşacak

S&P Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi'nde 5 yıl üst üste sektörünün en yüksek puanını alan Beko, sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında, 2030 yılına kadar 50 megawatt gücünde yenilenebilir enerji kurulu gücüne ulaşma hedefini daha ileri taşıyarak, 2023 yılı sonunda 20,3 megawatt peak yenilenebilir enerji kurulu gücünü, 2024 yılı sonunda 90 megawatt peak'e çıkaracak.

Beko, yıl sonunda ulaşacağı yenilenebilir enerji kurulu gücü ile yıllık 138 milyon kilovat saat elektrik üretimi gerçekleştirirken, 57 bin ton karbondioksit eşdeğeri emisyonu önlemeyi hedefliyor. Şirket, güneş enerji santrali yatırımlarında, yapay zeka desteğinde tam kapasite üretim yapan tesislerinde ürettiği yüksek kaliteli güneş panellerini kullanıyor. Fotovoltaik (PV) modül üretimi yapan bu tesisler, yıllık toplamda 600 megawatt değerinde, ortalama 1 milyon adet güneş paneli üretim kapasitesine sahip bulunuyor.

Kaynak: aa