3 Aralık Dünya Engelliler Günü olayısıyla açıklama yapan Anadolu Ortopedik Engelliler Derneği Besni Şube Başkanı Ömer Arslan şu ifadelere yer verdi, “ İnsanlık tarihi ile birlikte ortaya çıkan engellilik günümüz toplumlarında da devam eden dezavantajlı bir durumdur.
Tarihin değişik dönemlerinde engellilere yönelik farklı uygulamalar yapılmış modern dünyada ise sosyal devlet anlayışı kapsamında bu gruba yönelik hizmetler çeşitlilik kazanmıştır. Zaman zaman engelliler veya aileleri toplumun diğer üyeleri tarafından ötelenmiş dışlanmışlardır bazen de bu duruma acıma duygusu ile yaklaşılmıştır. Zaman zamanda engellilerin topluma entegre olabilmeleri için farklı projeler üretilerek bu kesime yönelik çözüm yolları aranmıştır.
Engelli nüfusun çoğalması bu alandaki kaygıları arttırmaktadır. Çünkü nüfusların yaşlanması ve yaşlı insanların engelli hale gelme riskinin yüksek olması ile birlikte kronik sağlık sorunlarının da küresel olarak artış göstermesi kovit19 ve çeşitli kalıtımsal izler bırakan hastalıklar Engelli nüfusun artmasına neden olmaktadır.
Dünya çapında engelli olmayan insanlara kıyasla engelli insanlar daha olumsuz sağlık durumuna daha düşük eğitim başarısına ve iktisadi katılıma bunun yanında daha yüksek yoksulluk oranlarına sahiptirler Birçok insanın varlığına alıştığı ve kolaylıkla ulaşabildiği sağlık, eğitim, istihdam, ulaşım erişebilirlik ve bilgi edinme gibi hizmetlere erişimde, engelli insanların birtakım bariyerlerle(Engellerle) kaldı ki sosyal ve siyasi alanlara erişebil me şanslarını da çoğu zaman engelli olmayan(kalpleri ve vicdanları kurumuş Medeni ve Çağdaş dünyadan haberi olmayan) İnsanların Önyargılarıyla karşılaşması ve daha birçok sebeplerle bu farkları kısmen açıklayabilir. Biz Anadolu sakatlar derneği olarak bugüne kadar yaptığımız bir çok projelerle yaptığımız sosyal faaliyetler ile Adıyaman geneli, ilçelerinde, köylerinde yaşayan engelli kardeşlerimizin Sosyal, Kültürel, Duygusal, Ekonomik ,Eğitim ve Sağlıktan kaynaklanan sorunları ve bu sorunlara karşı alınabilecek tedbirler üzerine çeşitli araştırmalar yaparak ülkemize ve İlmizde yaşanan 6 Şubat asrın felaketininde yaptığı büyük tahribatlar, yıkımlar ve ulaşılan sonuçların engelli kardeşlerimizin sorunlarını belirlemeye ışık tutması açısından azda olsa katkı sağlamaya çalıştık.
Bu güne kadar yaptığımız Araştırmalar kapsamında yüzlerce engelli ve ailelerini evlerinde ziyaret edilerek yada derneğimize ziyaretlerinde sorulan sorular ve mülakatlar uygulanmıştır. Bu kapsamda engellilerimizin topluma etkin katılımının sağlanması fiziksel sosyal, ekonomik, duygusal ve davranışsal engellerle karşılaşmalarının önlenmesi, kendilerine ve ailelerine devletin verebileceği katkıların belirlenmesi ve psiko-sosyal destek hizmetlerinin arttırılmasına önem verilmesi gerektiği varsayımından hareket edilmiştir. Engelli bireyler ve ailelerine yapılan ekonomik yardımlar, onların sağlıklı bir yaşam sürmeleri ve mutlu olmaları için yeterli olmamaktadır. Bunun yerinde Sosyal hayata katılmak ekonomik ve İş gücü olarak ta katkıda bulunmak toplumun diğer bireyleri tarafından değer atfedilmek istemektedirler. Bu araştırma ile engellilerin bu tür sorunlara nasıl yaklaştıkları ve beklentileri üzerinde durulmalıdır beklentimiz bu yöndenir. Önemli bir düşünürümüzün de dediği gibi (ASIL ENGEL SEVMEYİ BİLMEYEN BİR KALBE SAHİP OLMAKTIR)...
Bu vesile engellerin olmadığı bir dünya temennisiyle ile tüm kardeşlerimizin 3 Aralık Dünya engelliler gününü kutluyorum.
Haber Foto: Habibe Uçar